Video Posturile tv şi de radio trebuie să difuzeze, în mod egal, ştiri pozitive şi negative (Video ProTV)

Programele de ştiri ale posturilor de televiziune şi de radio vor trebui să conţină, în pondere egală, ştiri cu teme pozitive şi, respectiv negative, potrivit unei iniţiative adoptate, miercuri, de senatori.

46 afișări

Senatul a adoptat, în acest sens, cu unanimitate de voturi, o propunere legislativă care îi are drept iniţiatori pe senatorul PRM Gheorghe Funar şi deputatul PNL Ioan Ghişe, proiect care vizează modificarea şi completarea Legii audiovizualului 504/2002.

Conform motivării iniţiatorilor, scopul acestei propuneri este "de a îmbunătăţi climatul general şi de a oferi şansa publicului să aibă percepţii echilibrate asupra vieţii cotidiene, atât din punct de vedere psihic, cât şi emoţional".

Potrivit autorilor legii, studiile de specialitate evidenţiază, fără echivoc, escaladarea bolilor cronice ca urmare a stărilor psihice depresive, iar stările emoţionale şi psihice depresive conduc în mod cert la îmbolnăviri.

Cei doi parlamentari afirmă că justeţea propunerii legislative este confirmată de "exemple preluate din cărţi", ei invocând, pe larg, pasaje despre sănătate şi învăţare din "Tehnica învăţării rapide", de Sheila Ostrander şi din "Strategii pozitive de muncă şi viaţă", de Tom Rath, în care se arată că "negativismul ucide".

"Aceste probe demonstrează extraordinara nocivitate şi efectele ireversibile asupra sănătăţii şi vieţii oamenilor atunci când ştirile negative ne copleşesc existenţa", mai susţin cei doi parlamentari.

Singurul senator care a intervenit la dezbaterile pe tema iniţiativei legislative, Petre Daea, a afirmat că actul normativ "pune în pagina realităţii o stare care nu mai putea să continue".

"Din nefericire, în ultima perioadă, pe canalele de televiziune ale României, rareori văd să se prezinte pentru publicul larg (...) evenimente care se petrec în România şi care au valoarea lor, dar care nu sunt valorificate", a arătat el.

Daea a mai spus că prin adoptarea acestui act normativ senatorii fac o "pârtie spre actul cunoaşterii în sensul bun al cuvântului şi al echilibrului".

Propunerea, care are caracter organic, a fost adoptată de Senat în calitate de Cameră decizională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici