Preşedintele Institutului de Film Danez: Filmele româneşti sunt văzute prea puţin de publicul român

Preşedintele Institutului de Film Danez, Christian Juhl Lemche, spune că cinematograful danez se concentrează asupra poveştii, fiind atât de puternic în prezent, la fel ca cinema-ul românesc, dar că, paradoxal, filmele româneşti sunt văzute foarte puţin de publicul autohton deşi câştigă premii mari.

171 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Institutului de Film Danez: Filmele româneşti sunt văzute prea puţin de publicul român

Preşedintele Institutului de Film Danez: Filmele româneşti sunt văzute prea puţin de publicul român (Imagine: Andreea Balaurea - MediafaxFoto)

Christian Juhl Lemche a declarat, duminică, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că nu mai funcţionează o dogmă daneză de a face film.

"Nu cred că mai există acum o nouă dogmă declarată de a face film, comparativ cu acea perioadă a istoriei filmului nostru care a existat în trecut, şi care a fost în defavoarea creaţiei. Ceea ce facem noi este o concetrare asupra poveştii. Cred că cinema-ul românesc şi danez sunt foarte puternice acum. Îmi amintesc de "Moartea domnului Lăzărescu", de cum s-a spus acea poveste, de focusul simplu care poate deveni foarte complex", a spus Christian Juhl Lemche.

Lemche a mai spus că 25 la sută din bugetul Danemarcei este direcţionat către tineret.

"În societatea noastră acordăm o mare atenţie tinerilor. Am venit să aducem la TIFF FILM-Y, acest studio de film mobil pentru copii la Cluj. În următoarele 17 zile foarte mulţi copii vor avea şansa să aibă această experienţă practică cu filmarea", a spus reprezentantul Institutului de Film Danez.

Lemche a mai precizat că statul danez finanţează foarte uşor filmele noi, astfel că "este un paradis" să faci filme în Danemarca.

"Suntem conştienţi că suntem norocoşi. E un sentiment că totul e posibil. E un paradis. Îmi permit să compar România cu Danemarca. Aveţi lanţuri mari de cinematografe care fac dificil accesul filmelor româneşti către public, deoarece aceste cinematografe vor prefera probabil filmele americane. Aşa că e păcat că publicul are o şansă prea mică de a vedea filmele româneşti. Aşa că sper să reuşiţi cumva, nu ştiu cum, să vă faceţi filmele mai accesibile publicului român. Paradoxul e că filmele româneşti câştigă premii foarte mari, dar sunt văzute foarte puţin de publicul autohton", a declarat Christian Juhl Lemche.

Christian Juhl Lemche a mai precizat că Danemarca şi-a propus să crească un public cinefil avizat.

"E în Danemarca o atenţie foarte mare pe care o dăm tinerilor şi filmului. Avem la Institutul de Film o unitate specială dedicată copiilor. Avem consultanţi de film specializaţi în cheltuirea banilor pentru filme şi tineret. În legea noastră e precizat că 25 la sută din buget merge spre tineret, ceea ce face ca producţia de filme dedicată pentru acest segment să fie constantă. Bugetul total pentru producţie este de 39 de milioane de euro pe an. Există şi seriale speciale pentru copii şi diverse materiale didactice pentru ei. Cred că avem nevoie să ne creştem un public pentru filmele noastre, un public cinefil. Mai mult, avem foarte multe instituţii culturale în Danemarca, iar acestea lucrează foarte bine, e o structură puternică, potenţată de colaborare şi comunicare. Şi această structură funcţionează la fel de bine în Danemarca precum în afara ei".

În perioada 1 - 17 iunie 2012, studioul FILM-Y din Danemarca este prezent în Cluj-Napoca, la Muzeul de Artă, unde de luni până vineri grupurile şcolare se pot programa pentru vizite la studioul FILM-Y, iar sâmbătă şi duminică atelierele la FILM-Y sunt dedicate familiilor. În cadrul unei astfel de vizite pot participa 8-12 persoane, iar atelierul durează 2 ore şi 30 de minute, participarea la atelierele de film fiind gratuită.

În cadrul secţiunii "Focus Danemarca" vor fi proiectate la TIFF un număr record de 12 filme daneze. 2012 este anul în care Danemarca deţine şi preşedenţia Uniunii Europene, astfel că până la sfârşitul lui iunie, când se încheie acest mandat, Institutul de Film Danez a dezvoltat o serie de parteneriate din care face parte şi selecţia de titluri reprezentative pentru cinematografia acestei ţări la TIFF 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici