Preşedintele WAZ, despre retragerea din România: Piaţa românească de media este distorsionată

Grupul media german WAZ se va retrage din România până la sfârşitul anului din cauză că "piaţa românească este distorsionată", iar editorii de presă au "dificultăţi majore" în susţinerea unei companii media serioase, a declarat Bodo Hombach, preşedintele WAZ, pentru Deutsche Welle.

114 afișări
Imaginea articolului Preşedintele WAZ, despre retragerea din România: Piaţa românească de media este distorsionată

Preşedintele WAZ, despre retragerea din România: Piaţa românească de media este distorsionată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Grupul media german WAZ, care deţine pe piaţa autohtonă acţiuni în cadrul cotidianului România liberă, a anunţat că intenţionează să se retragă din România şi din Bulgaria până la sfârşitul acestui an, potrivit unor informaţii publicate luni de handelsblatt.com.

Strategia grupului vizează retragerea din întreaga regiune balcanică, potrivit lui Bodo Hombach, CEO al grupului. El a specificat că nu vede un viitor pentru compania sa pe piaţa din estul Europei. Retragerea din Bulgaria este primul pas al WAZ din strategia de retragere totală din Balcani, a declarat Hombach, pentru handelsblatt.com.

Bodo Hombach a vorbit, într-un interviu acordat marţi Deutsche Welle, despre retragerea grupului WAZ de pe piaţa media din România.

Întrebat care este motivul pentru care compania vrea să se retragă de pe piaţa sud-est europeană, Bodo Hombach a spus că este dezamăgit de evoluţiile din această regiune, unde "tot mai des oligarhii îşi cumpără ziare şi reviste, nu atât pentru a face bani, ci pentru a obţine pe această cale influenţă politică". Totodată, şeful trustului de presă WAZ a precizat că strânsa conexiune dintre oligarhi şi puterea politică "afectează grav piaţa".

"În interviul pe care l-am acordat cotidianului Handelsblatt am subliniat - şi doresc să repet - că este foarte greu, dacă nu imposibil, să compari între ele statele din această regiune a Europei. Am explicat, de exemplu, de ce dorim să ne retragem din România: Piaţa românească este distorsionată. Aceasta se manifestă - în cazul României - prin investiţiile masive operate de oameni care îşi câştigă banii în cu totul alte sectoare ale economiei, care rulează sume de milioane de Euro în diferite mecanisme de creştere artificială a audienţei, precum premii, tombole şi alte jocuri, şi astfel distorsionează piaţa media. Dacă cineva intră in afaceri de presă nu pentru a le opera pe acestea, ci pentru a însoţi mediatic alte afaceri pe care patronatul le are, atunci noi, editorii de presă şi afaceriştii din domeniul media avem dificultăţi majore în a susţine o companie media serioasă cu rulaje de bani strict în acest domeniu", spune Bodo Hombach pentru Deutsche Welle.

Întrebat dacă odată cu retragerea grupului WAZ, nu există pericolul ca presa locală să cadă pradă oligarhilor care au puterea financiară să achiziţioneze participaţiile grupului german, Bodo Hombach a precizat că, în România, WAZ a primit o ofertă a unui om de afaceri serios.

"În România am primit deja o ofertă a unui om de afaceri extrem de serios, care a dovedit deja că acţionează cu un pronunţat simţ de responsabilitate editorială în presa de acolo. Aşa că pentru România, din punctul meu de vedere, acest pericol este exclus. Cât priveşte Serbia, niciuna din negocierile derulate până în prezent nu a avut ca partener vreunul din oligarhii la care mă refeream în criticile mele", a explicat Hombach.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte Serbia, Hombach a spus: "Criticile pe care le-am exprimat în Handelsblatt se referă cu precădere la Serbia. De pe această piaţă ne vom retrage în totalitate după declaraţiile vicepremierului, în acelaşi timp ministru al economiei, care a spus că în Serbia n-ar fi loc pentru un grup de presă care critică guvernul său. Eu i-am răspuns oficialului public şi am comunicat decizia noastră de a ne retrage din Serbia. Nu vom fugi, va fi o retragere ordonată şi ne vom recupera toate activele de pe această piaţă. Aşteptăm ca acolo să domnească principiile statului de drept, apoi vom mai vedea".

Totodată, Hombach a subliniat că "situaţia din Serbia nu se poate compara cu celelalte state din sud-estul Europei, fiecare piaţă diferă de cealaltă". "Însă orice actor economic îşi revizuieşte periodic participaţiile în diferitele zone în care este prezent. Cu precădere în sectorul print avem probleme - piaţa nu mai creşte, ci dimpotriva înregistrează scăderi. Creştere există numai în mediile electronice de informare, iar noi trebuie să tragem o serie de concluzii strategice din analiza acestor indicatori", a precizat el.

WAZ este prezent pe piaţa din România unde deţine, în joint venture cu The Nova Group, grupul Medien Holding, care editează România liberă. Medien Holding este acţionar principal în societatea "R", al cărei portofoliu include cotidianul România liberă şi www.romanialibera.ro, tipografia United Print, Hiparion Magazines, Grupul Român de Presă şi CMP, agenţia de comunicare şi branding.

Până la momentul transmiterii acestei ştiri, acţionarii români ai grupului Medien Holding nu au putut fi contactaţi. Pe de altă parte, Adrian Rus, administratorul companiei Medien Holding, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că nu ştie nimic despre deciziile grupului WAZ, nefiind făcut niciun anunţ în acest sens.

WAZ deţine în Bulgaria două dintre cele mai populare cotidiane locale - Trud şi 24 Chasa, pe care vrea să le vândă atunci când va fi profitabil, potrivit lui Hombach.

WAZ mai deţine operaţiuni pe pieţele din Serbia, Croaţia, Macedonia şi Ungaria.

În luna iunie, grupul de presă german WAZ a fost acuzat de ministrul sârb al Economiei de lipsă de transparenţă în derularea afacerilor din ţară.

WAZ a anunţat la acel moment, printr-un comunicat, că se retrage din Serbia, pe fondul unor probleme comerciale cu un om da afaceri sârb, intermediarul grupului german în demersurile sale de achiziţie a influentului cotidian sârb Vecernje novosti. Grupul de presă german Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) deţinea 50% din influentul cotidian sârb Politika. Se pare că WAZ a fost înşelat de acest om de afaceri, pe care presa sârbă şi germană l-a identificat ca fiind Milan Beko, personalitate controversată împotriva căreia WAZ a declanşat o procedură internaţională de arbitraj, scria luni handelsblatt.com.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici