Preşedinţia: Antena 3 a lansat acuzaţii defăimătoare şi neadevărate la adresa lui Băsescu

Administraţia Prezidenţială a transmis CNA mai multe sesizări conform cărora, în cadrul mai multor emisiuni de la Antena 3, au fost lansate "acuzaţii defăimătoare şi neadevărate" la adresa lui Traian Băsescu, care ar fi efectuat o vizită secretă la Riad pe 3 august 2005.

482 afișări
Imaginea articolului Preşedinţia: Antena 3 a lansat acuzaţii defăimătoare şi neadevărate la adresa lui Băsescu

Preşedinţia spune că Antena 3 a lansat acuzaţii defăimătoare şi neadevărate la adresa lui Băsescu (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) analizează în şedinţa de marţi mai multe emisiuni ale postului Antena 3, respectiv "Exces de putere", "Sinteza zilei", "Subiectiv", "Ştiri", difuzate pe 8, 9, 10, 11, 18 şi 19 septembrie. În urma difuzării acestor emisiuni, CNA a primit trei sesizări de la Administraţia Prezidenţială. La şedinţa CNA de marţi participă şi Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu.

Astfel, într-o reclamaţie transmisă CNA pe 10 septembrie de către Administraţia Prezidenţială, Consiliul a fost sesizat cu privire la emisiunea "Exces de putere" difuzată de Antena 3 pe 8 septembrie, începând cu ora 18.50.

"În cadrul emisiunii, au fost lansate mai multe acuzaţii defăimătoare şi neadevărate la adresa preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, şi a Administraţiei Prezidenţiale, potrivit cărora domnul preşedinte ar fi efectuat sau ar fi urmat să efectueze o vizită secretă la Riad (capitala Arabiei Saudite), în data de 3 august 2005, cu o aeronavă bănuită a fi implicată în trafic de arme", se spune în sesizarea transmisă CNA.

În sesizare sunt reproduse câteva din aceste "acuzaţii defăimătoare şi neadevărate" făcute de Oana Stancu, moderatorul emisiunii: "Veţi vedea de acum încolo, până la sfârşitul emisiunii, documente şi mărturii în legătură cu consecinţele acestui zbor, pentru că nu este o plimbare, nu e o chestiune de vacanţă. Veţi vedea cine e compania care a efectuat zborul şi de ce se ajunge să se facă o legătură între preşedintele României şi unul dintre cei mai vânaţi oameni de pe planetă, un traficant de arme", dar şi de Sorin Roşca Stănescu - "Domnul Traian Băsescu l-a cunoscut pe acest Viktor Bout, care a fost ofiţer al Serviciilor Secrete Sovietice şi s-a ocupat, sub Uniunea Sovietică, de comerţ şi trafic de arme, dar pentru, în folosul Uniunii Sovietice, în zone supuse embargoului, şi după aia a făcut-o în mod particular. Deci, s-a cunoscut cu domnul Traian Băsescu la Anvers, şi nu oriunde la Anvers, domnul Traian Băsescu era şeful Agenţiei noastre, Viktor Bout era şeful Agenţiei sovietice. Erau vecini, lipite erau clădirile".

În sesizare se face referire şi la declaraţii făcute de Mugur Ciuvică: "Un zbor extraordinar de dubios, organizat de Traian Băsescu în scopuri necunoscute, cu o firmă extrem de dubioasă, legată de cel mai important traficant de arme din secolul acesta şi pentru care mă gândeam, în ţara doamnei Merkel, preşedintele şi-ar fi dat demisia imediat...".

În sesizare se menţionează că în dimineaţa zilei de sâmbătă, 8 septembrie, Oana Stancu a transmis o solicitare de informare, adresată direct preşedintelui Traian Băsescu, în care i se adresau mai multe întrebări legate de vizita domniei sale la Riad, în 3 august 2005.

"În solicitare se cerea un răspuns în cursul aceleiaşi zile, dat fiind că emisiunea în care urma să se discute acest subiect avea ora de începere a difuzării 18.50; fiind o zi nelucrătoare, solicitarea transmisă pe mail nu a fost accesată decât după ce, la ora 14.38, realizatoarea emisiunii, doamna Oana Stancu, a transmis un SMS purtătorului de cuvânt al domnului preşedinte, domnul Bogdan Oprea, în care se solicita de urgenţă răspuns la solicitare", se spune în sesizare, precizându-se că Bogdan Oprea i-a dat un răspuns prompt telefonic realizatoarei Oana Stancu. "(...) şi anume că preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu a efectuat nicio vizită în Regatul Arabiei Saudite, nici la data menţionată în solicitare, nici altcândva, în timpul mandatelor sale de şef al statului, ceea ce făcea ca obiectul acuzaţiilor să nu mai existe".

Cu toate acestea, potrivit sesizării, "acuzaţiile defăimătoare şi neadevărate au fost difuzate în timpul emisiunii, ceea ce a obligat Administraţia Prezidenţială să transmită, chiar în timpul difuzării emisiunii, un comunicat de presă în care aceste informaţii erau dezminţite din nou".

Totodată, în sesizare, Administraţia Prezidenţială solicită CNA să sancţioneze Antena 3 şi să oblige televiziunea să prezinte dreptul la replică al Preşedinţiei "în aceleaşi condiţii cu ale emisiunii în cauză"

Într-o altă reclamaţie transmisă CNA pe 13 septembrie, Administraţia Prezidenţială a sesizat Consiliul cu privire la emisiunea "Sinteza zilei", ediţiile din 10 septembrie şi 11 septembrie 2012, difuzate de Antena 3, începând cu ora 21.30.

"În cadrul celor două ediţii ale emisiunii au fost lansate mai multe acuzaţii defăimătoare şi neadevărate la adresa preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, şi a Administraţiei Prezidenţiale, potrivit cărora domnul Preşedinte ar fi efectuat sau ar fi urmat să efectueze o vizită secretă la Riad (Regatul Arabiei Saudite) în data de 3 august 2005 cu o aeronavă bănuită a fi implicată în trafic de arme", se spune în reclamaţia Administraţiei Prezidenţiale, cerându-se totodată sancţionarea postului Antena 3.

De asemenea, Administraţia Prezidenţială a transmis CNA o altă reclamaţie pe 21 septembrie, în care a sesizat din nou Consiliul cu privire la "afirmaţiile acuzatoare" la adresa preşedintelui Traian Băsescu, formulate la Antena 3.

"Astfel, afirmaţiile acuzatoare au fost difuzate marţi, 18 septembrie 2012, în emisiunea «Subiectiv», începând cu ora 20.30 şi redifuzate pe tot parcursul zilei următoare în mai multe jurnale de ştiri. Solicitarea unui punct de vedere al domnului preşedinte Traian Băsescu din partea postului TV Antena 3 legat de aceste acuzaţii a fost făcută abia după mai multe difuzări ale afirmaţiilor acuzatoare, făcute de domnul Ştefan Mihuţ despre activitatea şefului statului pe vremea când era comandant al navei Argeşul, din perioada în care a lucrat la Anvers (Belgia)", se spune în sesizare, precizându-se că această solicitare a fost adresată Administraţiei Prezidenţiale în 19 septembrie.

Şedinţa CNA în care sunt analizate aceste sesizări este în desfăşurare în momentul difuzării acestei ştiri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici