Propunerea legislativă privind dublarea filmelor, respinsă de plenul Camerei Deputaţilor

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 277 de voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi zece abţineri, raportul Comisiei de cultură privind respingerea propunerii legislative de modificare a Legii audiovizualului care viza dublarea filmelor străine în limba română.

777 afișări
Imaginea articolului Propunerea legislativă privind dublarea filmelor, respinsă de plenul Camerei Deputaţilor

Propunerea legislativă privind dublarea filmelor, respinsă de plenul Camerei Deputaţilor (Imagine: Shutterstock)

Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice, Camera Deputaţilor fiind primul for sesizat.

În cadrul dezbaterilor generale, desfăşurate îniantea sesiunii de vot final, deputatul PSD Victor Socaciu, iniţiatorul propunerii legislative, a motivat oportunitatea unei astfel de reglementări invocând comoditatea vizionării filmelor, păstrarea identităţii limbii române, limitarea preluării neologismelor de la "academicienii din Bronx".

"Vă cer să gândiţi ca nişte parlamentari români şi nu ca nişte coafeze care nu pot dormi fără vocea lui Marlon Brando", le-a spus Socaciu deputaţilor.

Deputatul PSD Victor Socaciu a depus, la începutul lunii mai, la Camera Deputaţilor, iniţiativa de modificare a Legii audiovizualului care prevede obligativitatea dublării filmelor străine în limba română. Potrivit proiectului, "operele cinematografice în limbi străine vor fi traduse în limba română, traducerea fiind asigurată prin procedeul dublajului", iar CNA va urmări respectarea şi aplicarea acestei prevederi.

Iniţiativa a fost criticată de atât de reprezentanţi ai posturilor de televiziune, cât şi de artişti, CNA şi politicieni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici