Radio Deutsche Welle nu va mai emite în limba română

Radio Deutsche Welle a renunţat la licenţa audiovizuală pe care o deţinea în Bucureşti şi va înceta să emită în limba română pe 1 iulie, a declarat pentru MEDIAFAX Horaţiu Pepine, care a fost corespondent permanent la Bucureşti al postului de radio.

792 afișări
Imaginea articolului Radio Deutsche Welle nu va mai emite în limba română

Radio Deutsche Welle nu va mai emite în limba română (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Singura licenţă audiovizuală Deutsche Welle în România, cea din Bucureşti, a fost cedată de către societatea H.Pepine Media SRL, al cărei asociat unic este Horaţiu Pepine, către Patriarhia Română.

În mod concret, solicitarea societăţii H.Pepine Media SRL de cedare a licenţei pentru radio Deutsche Welle, care emite pe 88,5 FM, către Patriarhia Română şi schimbarea denumirii Deutsche Welle în Radio Trinitas a fost aprobată în şedinţa de marţi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA). H.Pepine Media SRL deţinea licenţa din Bucureşti a Deutsche Welle din anul 2004.

Contactat de MEDIAFAX, Horaţiu Pepine a declarat că decizia închiderii serviciului în limba română al postului de radio Deutsche Welle a fost luată în luna ianuarie. "Nu s-a întâmplat dintr-o dată. Radio Deutsche Welle urma să iasă din România încetul cu încetul. S-a observat că nu mai este nevoie de existenţa posturilor de radio străine în limba română. Se încheie un ciclu istoric", a spus Horaţiu Pepine. El a făcut referire şi la faptul că BBC World Service a renunţat la serviciul în limba română.

Totodată, Horaţiu Pepine a spus că emisia postului de radio Deutsche Welle Bucureşti va înceta la 1 iulie.

El a precizat că nu ştie ce se va întâmpla cu echipa care a lucrat pentru serviciul în limba română al radio Deutsche Welle şi nici câte persoane vor fi afectate. "Lucrurile sunt în mişcare", a spus Horaţiu Pepine, precizând însă că postul de radio Deutsche Welle nu mai avea încă de anul trecut o redacţie în Bucureşti.

În ceea ce priveşte decizia de cedare a licenţei Deutsche Welle către Patriarhia Română, pentru reţeaua Radio Trinitas, Horaţiu Pepine a spus: "Ştiam că ei caută o frecvenţă în Bucureşti, pentru că, deşi se aud aici, nu aveau o frecvenţă a lor. A fost o cedare absolut amicală. Dacă Deutsche Welle nu mai avea nevoie, a fost o oportunitate de a o oferi cuiva care avea nevoie", a mai spus Horaţiu Pepine.

El a mai spus că niciodată nu a existat o preocupare comercială pentru postul de radio Deutsche Welle: "Nu am avut nicio secundă de publicitate".

Pe de altă parte, potrivit lui Horaţiu Pepine, programe Deutsche Welle în limba română vor continua să fie retransmise în Basarabia. "Nu există o licenţă a Deutsche Welle acolo. Programele Deutsche Welle sunt retransmise pe posturi de radio locale", a precizat Horaţiu Pepine.

Deutsche Welle este radioteleviziunea internaţională a Germaniei, care difuzează în întreaga lume programe radio şi TV, precum şi conţinut online şi multimedia prin internet. În România, televiziunea Deutsche Welle continuă să se regăsească în grilele operatorilor de cablu şi DTH.

Decizia Deutsche Welle de renunţare la serviciul de radio în limba română vine după ce, în anul 2008, piaţa de radio românească a fost marcată de două mari pierderi: BBC România, un post de radio important pentru prestigiul său european, şi Radio Europa Liberă, un post important pentru conştiinţa naţională, şi-au închis serviciile în limba română.

Astfel, BBC World Service a anunţat, la sfârşitul lunii iunie 2008, că se va închide redacţia în limba română. Radio BBC România, care emitea circa 4 ore pe zi, şi-a încetat emisia la 1 august 2008, după 68 de ani de activitate neîntreruptă. Şi difuzarea de programe în limba română destinate Republicii Moldova a încetat, din cauză că biroul de la Chişinău nu putea funcţiona fără infrastructura întregii redacţii în limba română. Închiderea redacţiei în limba română a afectat 46 de angajaţi (30 la Bucureşti, 4 la Chişinău şi 12 la Londra) şi a dus la o economie de 1,3 milioane de lire sterline, după cum au anunţat la momentul respectiv oficialii BBC. De la 1 august 2008, pe frecvenţele din Bucureşti, Timişoara, Constanţa şi Sibiu, BBC România a difuzat programe în limba engleză din grila BBC World Service.

Şi Radio Europa Liberă a încetat să emită în România tot începând cu 1 august 2008. După 60 de ani de programe furnizate publicului român, postul de radio ce a pătruns adânc în conştiinţele românilor a încetat să emită în România, continuându-şi transmisia în Republica Moldova şi regiunea Transnistria, după cum a anunţat preşedintele instituţiei, Jeff Gedmin. Potrivit lui Gedmin, încetarea transmisiei radioului Europa Liberă în România a reprezentat "un pas necesar", în contextul în care competiţia pe piaţa media din România a crescut, odată cu aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici