Radio ZU şi Radio 21, amendate de CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat, cu câte 5.000 de lei, Radio ZU, care a difuzat în emisiunea de dimineaţă o farsă "cu caracter obscen" şi o poezie-parodie pe versurile lui Mihai Eminescu, şi Radio 21, care a parodiat, în matinal, versurile poetului naţional.

312 afișări
Imaginea articolului Radio ZU şi Radio 21, amendate de CNA

Radio ZU şi Radio 21, amendate de CNA (Imagine: Mediafax Foto)

CNA a analizat în şedinţa de marţi emisiunea "Morning ZU" difuzată de Radio ZU pe 12 ianuarie. Potrivit Consiliului, în respectiva emisiune a fost difuzată "Farsa lui Buzdugan", care a avut "un caracter obscen". Farsa a fost redifuzată pe 15 ianuarie.

Totodată, CNA a analizat şi emisiunea din 15 ianuarie a "Morning ZU", în care Buzdugan a spus o poezie-parodie pe versurile lui Mihai Eminescu.

De cealaltă parte, Radio 21 a difuzat, tot pe 15 ianuarie, în emisiunea "Fabrica deMentă", o poezie-parodie pe versurile lui Eminescu.

"E o blasfemie de ziua naţională. E vorba de un patrimoniu naţional, care este sfânt pentru naţia română (...) Se face o parodie pe versurile lui Mihai Eminescu, de ziua poetului naţional", a spus Dan Grigore. "Eu aş face întrerupere de emisiune pentru aşa ceva, un atentat de prost gust, de mizerabilitate, de josnicie, la poezia lui Mihai Eminescu. Eu aş întrerupe 3 ore emisia, dacă legea mi-ar permite", a precizat Dan Grigore.

Potrivit CNA, Radio ZU şi Radio 21 au încălcat art. 39, alin. 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(2) Difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare ori datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective".

În plus, cele două radiouri au încălcat şi art. 3, alin. 2 din Lege "(2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului, prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor, şi să favorizeze libera formare a opiniilor", dar şi art. 89 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual - "Programele oferite publicului de posturile de radio şi de televiziune trebuie să răspundă standardelor editoriale elaborate în cadrul mecanismelor de autoreglementare, cu respectarea normelor europene şi a legislaţiei naţionale în materie, să reflecte diversitatea culturală, în respectul identităţii naţionale şi europene".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici