Radiourile vor trebui să difuzeze zilnic program local de 2 şi 6 ore, în funcţie de oraşul unde emit

Posturile de radio vor trebui să realizeze şi să difuzeze, zilnic, un program local, între orele 06.00 - 24.00, de minimum două ore, respectiv de minimum şase ore, în funcţie de mărimea localităţilor în care emit, potrivit unei prevederi dintr-un proiect de Decizie, adoptată marţi de CNA.

403 afișări
Imaginea articolului Radiourile vor trebui să difuzeze zilnic program local de 2 şi 6 ore, în funcţie de oraşul unde emit

Radiourile vor trebui să difuzeze zilnic program local de 2 şi 6 ore, în funcţie de oraşul unde emit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) discută, în şedinţa de marţi, un proiect de Decizie care include chestiuni referitoare la modalitatea de cedare a licenţelor audiovizuale, dar şi la condiţiile privind difuzarea de programe locale radio, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori. Unele dintre prevederile proiectului au fost deja adoptate de membrii CNA în momentul difuzării acestei ştiri.

Astfel, potrivit proiectului de Decizie, în cazul serviciilor de programe de radiodifuziune pe cale radioelectrică terestră, în localităţi cu o populaţie de peste 50.000 de locuitori, radiodifuzorii care au obţinut licenţe audiovizuale au obligaţia de a realiza şi difuza zilnic un program local, în intervalul orar 06.00 - 24.00, de minimum 6 ore.

Proiectul prevede că, în cazul serviciilor de programe de radiodifuziune pe cale radioelectrică terestră, în localităţi cu o populaţie de sub 50.000 de locuitori, radiodifuzorii care au obţinut licenţe audiovizuale au obligaţia de a realiza şi difuza zilnic un program local, în intervalul orar 06.00 - 24.00, de minimum 2 ore.

În proiectul de Decizie se spune că termenul "program local" cuprinde "ştiri, informaţii, reportaje, interviuri, dezbateri privind evenimente din viaţa economică, socială, culturală şi politică a comunităţii din zona de acoperire a serviciului de programe şi din regiunea unde radiodifuzorul îşi desfăşoară activitatea".

Pe de altă parte, proiectul de Decizie mai prevede că "serviciile tematice de programe, de tip religios, sportiv, cultural, cele dedicate copiilor, consacrate ca atare prin licenţă audiovizuală, precum şi posturile străine licenţiate şi în România nu au obligaţia de a realiza şi difuza program local".

De asemenea, proiectul prevede că "programul retransmis nu poate fi întrerupt pentru a insera publicitate difuzată local".

Totodată, potrivit proiectului, "radiodifuzorii deţinători de licenţe audiovizuale pentru servicii de programe de radiodifuziune pot introduce în cadrul serviciului de programe, prin retransmisie sau preluare, programe ale unui alt radiodifuzor, în limita unei durate cumulate de maximum 6 ore zilnic".

Prin aceste decizii, CNA are în vedere protejarea "localismului" şi a radiourilor mici. În prezent, reţelele naţionale de radio nu au obligaţia de a difuza program local şi în localităţile din provincie retransmit în general programul realizat la Bucureşti.

Preverile au fost adoptate cu şase voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda şi Laura Georgescu) şi patru voturi "împotrivă" (Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

Răsvan Popescu a spus că este greu de crezut că impunerea unor bareme de 2 ore, respectiv 6 ore va funcţiona. El a susţinut o altă propunere care prevedea ca în cazul serviciilor de programe de radiodifuziune pe cale radioelectrică terestră, radiodifuzorii au obligaţia de a realiza şi difuza zilnic, în intervalul orar 06.00 - 24.00, un program local, de minimum 2 ore.

"Duratele de 2 ore şi 6 ore sunt nişte propuneri, putem să discutăm", a spus, în schimb, Lorand Turos. El a precizat că proiectul de Decizie va fi în dezbatere publică şi urmează să fie adoptat de CNA după consultarea părţilor interesate.

Decizia va intra în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici