Radu Beligan inaugurează, sâmbătă, "Gongul Thaliei", în Piaţa Timpului din Capitală

Radu Beligan şi Sorin Oprescu, primarul general al Bucureştiului, vor inaugura sâmbătă, pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală, "Gongul Thaliei", un simbol al teatrului ce semnifică longevitatea şi evoluţia spirituală a slujitorilor scenei, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

294 afișări
Imaginea articolului Radu Beligan inaugurează, sâmbătă, "Gongul Thaliei", în Piaţa Timpului din Capitală

Radu Beligan inaugurează, sâmbătă, "Gongul Thaliei", în Piaţa Timpului din Capitală

Prin inaugurarea acestui simbol vor fi marcaţi 200 de ani de istorie a teatrului în Bucureşti.

Toţi bucureştenii care vor să-l aplaude şi să-l sărbătorească pe Radu Beligan, la împlinirea vârstei de 95 de ani şi a 75 de ani de carieră, pot participa sâmbătă, de la ora 12.00, în Piaţa Timpului din Capitală, la inaugurarea "Gongului Thaliei".

Sâmbătă seară, de la ora 19.00, Radu Beligan a ales să-şi sărbătorească ziua de naştere pe scena Teatrului Metropolis din Bucureşti, în noul spectacol "Lecţia de violoncel", de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa, alături de binecunoscuţii actori Lamia Beligan, Marius Manole şi Tania Popa/ Rodica Ionescu.

De asemenea, duminică, la Teatrul Naţional Bucureşti, imediat după spectacolul "Egoistul", jucat şi regizat de Radu Beligan, acesta va primi titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, din partea Guinness World Records. Spectacolul va începe la ora 19.00.

Actorul Radu Beligan a primit în 2011 o stea pe Aleea Celebrităţilor - Piaţa Timpului, spaţiul bucureştean dedicat marilor valori ale filmului şi scenei româneşti.

Radu Beligan împarte de peste 70 de ani bucurii, emoţii şi sentimente tuturor celor care umplu cu entuziasm sălile de spectacole.

Radu Beligan, născut pe 14 decembrie 1918, are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodată, el este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum "Egoistul" de Jean Anouilh, "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale, "Doctor fără voie" de J. B. P. Molière, "Străini în noapte" de Eric Assous.

Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între anii 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 şi 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul "Serviciul Credincios" în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici