Record în 2013 pentru piaţa mondială de artă. China s-a menţinut pe prima poziţie

Piaţa mondială de artă a progresat cu peste 13% în 2013, stabilind un nou record istoric, iar China s-a menţinut, la mică distanţă, pe primul loc în faţa Statelor Unite, a anunţat miercuri compania franceză Artprice.

109 afișări
Imaginea articolului Record în 2013 pentru piaţa mondială de artă. China s-a menţinut pe prima poziţie

Record în 2013 pentru piaţa mondială de artă; China s-a menţinut pe prima poziţie

Vânzările de artă pe plan mondial au totalizat 12,05 miliarde de dolari în 2013.

Această creştere înregistrată de "Fine art" (picturi, sculpturi, desene, fotografii şi stampe) a avut loc după o scădere de peste 9% în 2012 la 10,64 miliarde de dolari, asociată cu o scădere puternică a pieţei chineze, în condiţiile în care piaţa de artă din Statele Unite înregistra un progres.

În 2013, cu vânzări de 4,078 miliarde de dolari (+21%), China a ocupat primul loc pentru al patrulea an consecutiv, la mică distanţă în faţa Statelor Unite. Piaţa de artă americană a înregistrat vânzări de 4,016 miliarde de dolari, o creştere cu 20% faţă de anul precedent, a precizat compania Artprice, lider mondial în domeniul datelor de pe piaţa de artă, al cărei raport anual final va fi dat publicităţii peste zece zile.

China şi Statele Unite cumulează două treimi din cota de piaţa de artă (33,84% cotă de piaţă pentru China şi 33,33% cotă de piaţă pentru Statele Unite).

Marea Britanie se află pe locul al treilea, cu vânzări de 2,11 miliarde de dolari şi o cotă de piaţă de 17,57%.

Franţa a rămas pe locul al patrulea, cu vânzări de 549 milioane de dolari şi o cotă de piaţă de 4,56%.

Germania ocupă locul al cincilea cu vânzări de 207 milioane de dolari.

Un record absolut pentru o operă de artă vândută la licitaţie a fost stabilit pe 12 noiembrie, la licitaţia organizată de casa Christie's la New York, de un triptic al pictorului britanic Francis Bacon dedicat bunului său prieten Lucian Freud, vândut cu 127 milioane de dolari (142,4 milioane de dolari cu toate taxele incluse).

"Oraşul New York s-a impus ca un epicentru al pieţei de lux", întrucât în acest oraş american au fost înregistrate 39 dintre cele mai profitabile 50 licitaţii ale anului 2013, a precizat casa Artprice.

Anul 2013 a fost marcat de aproape 15.000 noi recorduri de preţ pentru diverşi artişti, a subliniat Artprice, care a încheiat la începutul anului trecut o alianţă cu conglomeratul chinez Artron, gestionar al statisticilor de pe piaţa de artă chineză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici