Reporters sans frontieres: Mafia şi grupurile infracţionale sunt principalii "prădători ai presei"

Un număr de 141 de jurnalişti din întreaga lume au murit în ultimii 10 ani, deoarece au denunţat acţiuni ale unor grupuri infracţionale ce conduceau economii paralele, potrivit raportului "Crima organizată acaparează informaţia", dat publicităţii joi de organizaţia Reporters sans frontieres (RSF).

47 afișări
Imaginea articolului Reporters sans frontieres: Mafia şi grupurile infracţionale sunt principalii "prădători ai presei"

Reporters sans frontieres: Mafia şi grupurile infracţionale sunt principalii "prădători ai presei" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mafia şi grupurile infracţionale reprezintă astăzi principala ameninţare la adresa libertăţii presei la nivel mondial", se arată în raportul RSF, în care se mai vorbeşte şi despre "grupurile paramilitare care s-au axat pe contrabandă la scară largă".

Potrivit RSF, astfel de probleme apar pe toate continentele. "Circuite financiare, spălare de bani, aparenţe legale, paradisuri fiscale, toate reprezintă faţa ascunsă şi în acelaşi timp omniprezentă a activităţii mafiei", se mai arată în acelaşi raport.

De asemenea, RSF notează că "investigaţiile presei sunt puse în pericol de crima organizată". În acest sens, RSF dă exemplul Mexicului, unde "ferocitatea bandelor infracţionale explică, în mare parte, bilanţul de 69 de jurnalişti decedaţi din 2000 şi până în prezent şi 11 jurnalişti dispăruţi din 2003 şi până în prezent".

În Filipine, "crima organizată este responsabilă direct şi indirect de majoritatea dintre cele 142 de asasinate în rândul oamenilor de presă, crime ce au avut loc de la căderea dictatorului Ferdinand Marcos, în 1986, şi până în prezent", precizează RSF.

"În faţa crimei organizate, presa este dezbinată, corespondenţii sunt izolaţi şi lipsiţi de mijloacele de a duce la bun sfârşit anchete de fond", se arată în raportul RSF.

Totodată, RSF pledează pentru o "dezvoltare a asociaţiilor jurnaliştilor, care garantează independenţa media, capabile de a ţine la distanţă influenţele financiare de politicile editoriale".

RSF este o organizaţie care militează pentru libertatea presei şi pentru libertatea de exprimare în întreaga lume şi care activează de peste 25 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici