"România, să fii sănătoasă", o nouă campanie marca Ştirile Pro TV

Ştirile Pro TV demarează, luni, campania socială "România, să fii sănătoasă", o expertiză a sistemului sanitar din România, comparat cu sistemele din Spania şi Statele Unite ale Americii, informează postul de televiziune.

124 afișări
Imaginea articolului "România, să fii sănătoasă", o nouă campanie marca Ştirile Pro TV

"România, să fii sănătoasă", o nouă campanie marca Ştirile Pro TV (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Campania va descrie, într-o manieră detaliată, problemele întregului sistem sanitar românesc, identificând şi arătând cauzele care au dus la prăbuşirea lui.

"România, să fii sănătoasă" trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte sistemul sanitar din România. În ultimele două decenii, 17 miniştri au condus Ministerul Sănătăţii, medicina teritorială a fost distrusă, sute de spitale sunt îngropate în datorii, se fură la toate nivelurile, firme apropiate politicienilor sustrag bani prin intermediul unităţilor medicale, licitaţiile sunt trucate, spitalele sunt conduse de oameni numiţi pe criterii politice, fără pregătire în management, iar pacienţii vin cu medicamente de acasă..

Un element nou pe care campania "România, să fii sănătoasă" îl aduce în atenţia telespectatorilor este comparaţia cu sistemele sanitare din Spania şi SUA. Corespondenţii Ştirilor ProTV, Paula Herlo şi Rareş Năstase, au pregătit o serie de reportaje ce vor evidenţia problemele sistemului sanitar din România dar, în acelşi timp, vor încerca să identifice cauzele acestui colaps şi să aducă soluţii pentru rezolvarea acestei probleme.

"Am hotărât să pornim această campanie în momentul în care ne-am dat seama că sistemul sanitar românesc se prăbuşeşte. Oamenii mor cu zile în spitale din cauza infecţiilor, iar medicii pleacă cu miile în străinătate pentru că nu mai suportă umilinţele la care sunt supuşi, iar spitalele îşi închid secţiile din lipsă de personal. Pacienţii sunt obligaţi să-ş cumpere şi banala aspirină, deşi legea spune că actul medical e gratuit. Vom vorbi şi despre actul medical compromis de lipsurile din spitale, dar şi despre medicii care văd în fiecare pacient o sursă de venit. Un capitol important îl vor ocupa managerii de spital. Cei care încheie sau au încheiat contracte păguboase pentru spital. Vom vedea în această campanie şi care sunt "mijloacele" prin care se scurg banii din sistemul sanitar. Vom arăta problemele, dar vom arăta şi soluţiile. Eu am fost în Spania şi am văzut cum au reformat spaniolii sistemul, iar Rareş Năstase a fost în America şi ne va arăta cum sistemul de asigurări private îi favorizează pe pacienţi", a declarat Paula Herlo.

Timp de două săptămâni, Rareş Năstase a fost în SUA, unde a adunat informaţii despre sistemul sanitar de acolo. "Am filmat spitale, cabinete medicale şi mulţi medici români plecaţi să profeseze acolo. Diferenţele sunt uriaşe, la ei sănătatea e cu adevărat prioritate zero. Statul alocă 17% din PIB pentru acest domeniu, dar a permis dezvoltarea sistemului în privat. Companiile de asigurări au clădit imperii, iar spitalele s-au unit în corporaţii şi şi-au eficientizat costurile. Totul este în America în numele eficienţei, dar fără rabat de la calitatea actului medical. În schimb noi, suntem la ani lumină de tot ce înseamnă eficienţă în sănătate", povesteşte Rareş Năstase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici