Săftoiu: La redacţia de Ştiri a TVR s-au adunat 9 ani de ore suplimentare, în perioada ianuarie-iulie

Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, a declarat, vineri seară, că în TVR continuă să fie plătite foarte multe ore suplimentare, potrivit Contractului Colectiv de Muncă din instituţie, iar din ianuarie până în iulie, numai la redacţia Ştiri, s-au adunat 9 ani de ore suplimentare.

437 afișări
Imaginea articolului Săftoiu: La redacţia de Ştiri a TVR s-au adunat 9 ani de ore suplimentare, în perioada ianuarie-iulie

Săftoiu: La redacţia de Ştiri a TVR s-au adunat 9 ani de ore suplimentare, în perioada ianuarie-iulie (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

"Din ianuarie până în iulie, la redacţia de Ştiri s-au adunat 9 ani de ore suplimentare. De ce? Pentru că evident se lucrează şi sâmbăta şi duminica. Dar acestea sunt introduse în Contractul Colectiv de Muncă (din TVR, n.r.), nu mă pot atinge de ele", a spus Claudiu Săftoiu, vineri seară, la Antena 3.

El a mai spus că orele suplimentare în TVR s-au mai redus, însă nu atât pe cât şi-ar fi dorit el.

De exemplu, în luna mai, în TVR s-au înregistrat 42.000 de ore suplimentare, în timp ce în august s-au înregistrat 23.000 de ore suplimentare. În mai, la conducerea TVR era Alexandru Lăzescu, în timp ce Claudiu Săftoiu şi-a preluat mandatul de preşedinte-director general al Televiziunii Române pe 4 iulie.

"Orele astea s-au făcut la locul de muncă, sâmbăta şi duminica, pentru că, în Televiziunea Română, sâmbăta şi duminica, în condiţiile în care eşti angajat cu carte de muncă, se plăteşte dublu. Dacă se întâmplă să fii pe tură sâmbăta şi duminica, eşti un mare norocos", a comentat Săftoiu.

Totodată, Claudiu Săftoiu a spus că programul de restructurare a TVR continuă "neabătut", chiar dacă în Monitorul Oficial a fost publicată decizia Curţii Constituţionale (CC) privind neconstituţionalitatea desemnării CA al Televiziunii Române. Hotărârile CA al SRTv adoptate până la publicarea în MO a respectivei decizii, între care şi Programul de redresare economică a TVR, rămân valabile.

Astfel, planul de restructurare a TVR este implementat de grupul de lucru învestit prin hotărâre a CA.

Totodată, Săftoiu a spus că, în prezent, în TVR mai sunt aproximativ 3.302 angajaţi, pentru că în ultima perioadă au mai ieşit la pensie 30-40 de persoane.

De asemenea, Săftoiu a precizat că la 20 noiembrie, în urma procesului de concediere colectivă, Televiziunea Română trebuie să rămână cu un număr total de 2.395 de angajaţi.

Întrebat care va fi impactul acestei măsuri de concediere colectivă asupra bugetului TVR, Claudiu Săftoiu a răspuns că se vor reduce cheltuielile cu personalul cu 30%.

Săftoiu a mai explicat că, în prezent, din taxa TV pe care TVR o colectează de la telespectatori, în sumă totală de 23 de milioane de lei, 6,5 milioane de lei reprezintă cheltuielile cu personalul televiziunii publice. În urma restructurării, această sumă va fi cu 30% mai mică, a spus Săftoiu.

Răspunzând unei întrebări, Săftoiu a mai spus că indemnizaţia de membru al Consiliului de Administraţie al TVR este de 2.400 de lei pe şedinţă.

"Un al doilea efect al restructurării care deja a început să se vadă (..) vom ajunge la capătul a 4-6-8 luni din momentul deciziei de restructurare la o reducere cu 50% a cheltuielilor per total societate. 30% personal, 50% cheltuieli. Acestea au fost condiţionările pentru care noi am obţinut reeşalonarea pe şapte ani din partea Guvernului a datoriilor la stat. Tot ceea ce am plătit - şi lucrurile acestea au început să se vadă încă de acum o lună şi jumătate - au fost din aceste reduceri de cheltuieli pe care le-am făcut încă din luna iulie, pentru că Guvernul a făcut deja destul şi anume ne-a despovărat pentru moment - pentru că e vorba despre o eşalonare a plăţii datoriilor la stat - de enorma sumă de 65 de milioane de lei pe care o aveam datorie acumulată la Fisc, la stat", a spus Săftoiu, făcând referire la faptul că, în baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

De asemenea, el a spus că în august, faţă de luna iunie, cheltuielile cu onorarii, cu transportul şi deplasările s-au redus. "În raport de doar două luni s-au redus cu 63% cheltuielile la onorarii, cu 55% la transport şi cu 44% la deplasări. Iată că se poate, iar lucrul acesta mă întreb de ce nu s-a putut până la mine", a mai spus Săftoiu.

Pe de altă parte, Claudiu Săftoiu a precizat că în următoarea perioadă va fi făcută publică componenţa celor 13 comisii care vor evalua personalul TVR în vederea concedierii colective şi regulamentul de funcţionare a acestor comisii. Cele 13 comisii sunt formate din câte cinci persoane, în care se vor regăsit oameni din TVR şi experţi din afara televiziunii publice.

"S-a alocat un buget cu un plafon maximal de 335.000 de lei (circa 75.000 de euro) pentru plata oamenilor din comisie, a celor care vin din afara televiziunii, pentru că orice restructurare presupune costuri, dar nu atât de mari", a spus Săftoiu, precizând că persoanele din TVR care vor face parte din aceste comisii nu vor fi plătite.

De asemenea, Săftoiu a spus că TVR a încheiat un parteneriat cu Universitatea "Titu Maiorescu", care va pune la dispoziţie studenţi ce se vor ocupa de "secretariatul acestor comisii".

Potrivit lui Săftoiu, toţi angajaţii TVR trebuie să pregătească pentru evaluări un memoriu de activitate şi un CV, vor da un text grilă pe diferite categorii de activitate şi vor susţine un interviu de 10-15 minute, care va fi filmat, pentru a exista dovada în condiţiile în care cineva va contesta apoi.

"Cea de-a 14-a comisie va rezolva contestaţiile. Cei care doresc să conteste au această posibilitate", a spus Săftoiu, precizând însă că tot acest proces de restructurare "se află sub o legalitate absolută, în acord cu legile statului român". "Nu se va întâmpla ca, odată create aceste premise ale concedierii colective, ca prin repetate procese să se întoarcă înapoi aceşti oameni. Urmăm calea cea mai legală cu putinţă, dureroasă, dar necesară. E o cale fără întoarcere", a mai spus el.

Pe de altă parte, Claudiu Săftoiu a mai spus că are în vedere şi obţinerea unui credit pentru plăţile compensatorii, care, în funcţie de mai multe criterii, precum vechimea în muncă, variază de la 3 până la 12 salarii compensatorii.

"Eu voi cere şi voi obţine foarte curând un credit operaţional pentru rezolvarea operaţiunilor curente ale TVR (...) Avem câteva garanţii imobiliare şi avem taxa TV pe care o putem gaja", a explicat Claudiu Săftoiu.

În acest context, Săftoiu a mai spus că terenul pe care se află Televiziunea Română nu este gajat, în această situaţie aflându-se doar clădirea nouă a TVR în care se află birourile administrative. Pe de altă parte, el a explicat că turnul şi studiourile TVR nu aparţin Televiziunii Române, ci Ministerului Finanţelor. "Noi suntem deţinători temporari", a spus Săftoiu.

Săftoiu a adăugat că nu susţine majorarea taxei TV, pentru că, în prezent, Televiziunea Română nu oferă "nici credibilitate şi nici emisiuni atractive". "De ce să ceri mai mult pe un produs care, din păcate, lasă de dorit?", a spus retoric Săftoiu, precizând că, după ce va face restructurarea în TVR şi calitatea producţiilor va creşte, se va gândi dacă există o variantă de indexare a taxei. "Acest lucru nu se va întâmpla nici anul acesta şi nici anul viitor", a mai spus el.

Totodată, Săftoiu a subliniat că "Televiziunea Română nu trebuie, nu poate, nu are voie să dispară în felul acesta ruşinos în care se pare că unii vor să o arunce". "Este vorba uneori despre o premeditată acţiune de aruncare în gol a Televiziunii Române, prin măsuri neluate la timp şi prin decizii arbitrare", a spus Săftoiu, precizând că "rezolvarea problemei la TVR este o problemă naţională", care trebuie rezolvată acum.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Consiliul de Administraţie (CA) al SRTv a aprobat, pe 28 septembrie, noua schemă organizaţională a Televiziunii Române, care prevede desfiinţarea a 872 de posturi, în instituţie urmând să rămână în urma concedierilor colective 2.395 de angajaţi.

Totodată, CA al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici