Scriitorul Terry Pratchett va semna actele necesare pentru sinuciderea asistată la clinica Dignitas

Scriitorul Terry Pratchett, care a fost diagnosticat cu maladia Alzheimer în 2008, a primit formularele de consimţământ pentru sinucidere asistată, care va fi pusă în practică la clinica Dignitas din Elveţia.

802 afișări
Imaginea articolului Scriitorul Terry Pratchett va semna actele necesare pentru sinuciderea asistată la clinica Dignitas

Scriitorul Terry Pratchett va semna actele necesare pentru sinuciderea asistată la clinica Dignitas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pratchett, al cărui film despre sinuciderea asistată va fi prezentat miercuri, pe BBC2, a mărturisit că a primit formularele legate de această procedură la care doreşte să fie supus şi intenţionează să le semneze în cel mai scurt timp, informează ediţia online a publicaţiei The Guardian.

"Singurul lucru care mă opreşte (să semnez hârtiile, n.r.) este că am făcut acest film şi trebuie să termin o nenorocită de carte", a declarat scriitorul, la o sesiune de întrebări şi răspunsuri organizată în cadrul Festivalului de film documentar de la Sheffield.

Scriitorul a mărturisit că a hotărât să apeleze la această metodă după ce a realizat filmul "Terry Pratchett: Choosing to Die", care arată momentul morţii milionarului Peter Smedley, ce suferea de o boală neuromotorie.

Pratchett, care avea 60 de ani când a fost diagnosticat cu maladia Alzheimer, a declarat că faptul că semnează actele nu înseamnă neapărat că se va sinucide. Potrivit clinicii Dignitas, 70% dintre oamenii care semnează formularele nu ajung la sinuciderea asistată.

Terence David John Pratchett (cunoscut fanilor ca Terry) este un scriitor de fantasy britanic, născut pe 28 aprilie, 1948, în Beaconsfield, Buckinghamshire. El este cunoscut cititorilor mai ales pentru seria "Discworld".

Prima operă publicată a fost povestirea "Afacerea Hades", apărută în revista şcolii când avea 13 ani, iar apoi republicată în revista Science Fantasy în 1961, fiind plătit cu 14 lire. A doua operă publicată a fost "Locatarul Nopţii", care a apărut în noiembrie 1965 în revista New Worlds.

În anii 1990, el a fost cel mai bine vândut scriitor din Marea Britanie, iar până anul trecut a vândut peste 65 de milioane de cărţi, traduse în 37 de limbi străine, în toată lumea. În prezent, el este încă în topul 10 al celor mai populari scriitori din lume.

În 1998, Pratchett a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic, pentru servicii aduse literaturii. În 2009, scriitorul britanic a primit titlul de cavaler al aceluiaşi ordin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici