Scriitorul turc Hakan Günday, recompensat cu premiul Médicis pentru roman străin pe 2015

Scriitorul turc Hakan Günday a fost recompensat, joi, cu premiul Médicis pentru roman străin pe anul 2015, pentru volumul "Encore", publicat de editura Galaade, informează lemonde.fr.

156 afișări
Imaginea articolului Scriitorul turc Hakan Günday, recompensat cu premiul Médicis pentru roman străin pe 2015

Scriitorul turc Hakan Günday, recompensat cu premiul Médicis pentru roman străin pe 2015 (Imagine: welt.de)

Potrivit lexpress.fr, pentru romanul "Encore", scriitorul turc Hakan Günday, în vârstă de 39 de ani, s-a inspirat din traficul cu migranţi pentru a scrie o carte virulentă împotriva acelora care profită de situaţia dificilă a refugiaţilor, cu complicitatea unor autorităţi corupte.

Ideea de a scrie acest roman ("Daha", tradus în limba franceză de Jean Descat), ce a fost publicat în Turcia în urmă cu doi ani, i-a venit tânărului romancier turc după ce a citit într-un ziar un articol despre arestarea unei bande care vindea veste de salvare false, ce nu pluteau, destinate imigranţilor clandestini aflaţi în drum spre Europa, sperând la o viaţă mai bună, încercând să părăsească astfel coastele turceşti. "Encore" este un roman care îl ajută pe cititor să pătrundă în universul "călăuzelor" şi al "afacerii" lor, prezentând eforturile făcute de personajul Gazâ, care, la vârsta de 9 ani, a moştenit firma tatălui său, "specializată" în transportul de migranţi.

Potrivit site-ului editurii Univers, care a publicat în limba română un roman al scriitorului Hakan Günday, romancierul, denumit în presa franceză "tânărul star al literaturii turce", trăieşte în Istanbul. A studiat literatura, apoi ştiinţele politice la Universitatea liberă din Bruxelles şi la Universitatea din Ankara. Este autorul a opt romane. Volumul "Început şi sfârşit" ("Az" în limba turcă, n.r.) a primit premiul pentru cel mai bun roman al anului 2011 în Turcia şi drepturile de publicare au fost vândute în mai mult de 12 ţări. Penultimul său roman, "Zyian" (2009), a fost distins cu Prix France-Turquie 2014. Cărţile scriitorului Hakan Günday s-au vândut în peste 50.000 de exemplare.

Tot marţi, premiul Médecis pentru roman francez a fost atribuit scriitoarei Nathalie Azoulai, pentru volumul "Bérénice", apărut la editura P.O.L.

Premiul Médicis pentru eseu pe 2015 i-a revenit scriitoarei Nicole Lapierre, pentru volumul "Sauve qui peut la vie", publicat de editura Seuil.

În 2014, premiul Médicis pentru roman străin a fost decernat scriitoarei Lily Brett, pentru volumul "Lola Bensky", în timp ce premiul Médicis pentru roman francez i-a revenit scriitorului Antoine Volodine, pentru volumul "Terminus radieux".

Premiul Médicis este una dintre cele mai prestigioase distincţii literare acordate în Franţa, alături de Goncourt şi Fémina.

În 2015, sezonul premiilor literare din Franţa a debutat cu marele premiu al Academiei Franceze, decernat pe 29 octombrie, ex aequo, scriitorilor Hédi Kaddour şi Boualem Sansal, pentru volumele "Les Prépondérants", respectiv "2084", publicate la editura Gallimard.

Marţi, scriitorul Mathias Enard a primit premiul Goncourt pe 2015, pentru romanul său "Boussole". Tot marţi, premiul Renaudot a fost câştigat de scriitoarea Delphine de Vigan, pentru volumul "D'après une histoire vraie".

Miercuri, premiul Fémina pentru roman străin a fost atribuit scriitoarei scoţiene Kerry Hudson, pentru "La couleur de l'eau".

Sezonul marilor trofee literare din Franţa se va încheia cu decernarea premiului Interallié, pe 12 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici