Sebastian Ghiţă, Mihai Gâdea, Oana Stancu, Adrian Ursu şi Sorina Matei, chemaţi la discuţii de CNA

CNA a decis să îi invite la şedinţa Consiliului de marţea viitoare pe Sebastian Ghiţă, managerul Realitatea TV, Mihai Gâdea, directorul Antena 3, şi jurnaliştii Oana Stancu, Adrian Ursu şi Sorina Matei, pentru a discuta despre "incidentele" în care au fost implicaţi în ultima perioadă.

432 afișări
Imaginea articolului Sebastian Ghiţă, Mihai Gâdea, Oana Stancu, Adrian Ursu şi Sorina Matei, chemaţi la discuţii de CNA

Sebastian Ghiţă, Mihai Gâdea, Oana Stancu, Adrian Ursu şi Sorina Matei, chemaţi la discuţii de CNA (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) a fost luată la propunerea Narcisei Iorga, în şedinţele de marţi şi joi ale Consiliului. După un vot de principiu în şedinţa de marţi, joi, CNA a stabilit că Mihai Gâdea, Sebastian Ghiţă, Oana Stancu, Adrian Ursu şi Sorina Matei vor fi invitaţi la discuţii în şedinţa Consiliului din 5 aprilie.

În privinţa lui Mihai Gâdea şi a Sorinei Matei, Narcisa Iorga a spus că are în vedere informaţiile apărute în presă cu privire la refuzul Antenei 3 de a realiza un interviu cu şeful statului, după ce redacţia a trimis această solicitare, şi declaraţiile jurnalistei, care a spus că nu este prima dată când se întâmplă acest lucru.

"Sorina Matei reclamă faptul că au mai fost două tentative în afară de aceasta de a realiza un interviu cu preşedintele României, de fiecare dată Mihai Gâdea găsind motive pentru a nu realiza acest interviu. Ea şi-a dat demisia tocmai ca urmare a repetării acestei situaţii", a spus Narcisa Iorga.

Sorina Matei a scris săptămâna trecută pe blogul personal că şi-a dat demisia din funcţia de şef al Secţiei Politic şi din trustul Intact. Sorina Matei a spus că redacţia şi conducerea Antena 3 a solicitat un interviu cu preşedintele Băsescu, care urma să fie realizat de ea, ulterior Mihai Gâdea răzgândindu-se şi solicitând ca interviul să fie făcut în alte condiţii.

În ceea ce priveşte Realitatea TV, Narcisa Iorga a propus invitarea la CNA a lui Sebastian Ghiţă, managerul televiziunii, dar şi a jurnaliştilor Oana Stancu şi Adrian Ursu.

Narcisa Iorga a avut în vedere declaraţiile jurnaliştilor Oana Stancu şi Adrian Ursu, apărute în presă, în legătură cu scoaterea bruscă din grila Realitatea TV, în luna februarie, a emisiunii lor "Ora de foc".

Totodată, Iorga a spus că are în vedere relatările din presă potrivit cărora, duminica trecută, la sediul Realitatea Media a avut loc un conflict între Sorin Ovidiu Vântu şi Sebastian Ghiţă.

"În cazul Realităţii TV am dori să discutăm cu domnul Sebastian Ghiţă, care este manager al postului. Vrem să ne explice în ce calitate domnul Sorin Ovidiu Vântu a venit în cadrul postului în seara de duminică. Tot din presă am aflat că s-au desfăşurat emisiuni ale postului cu bodyguarzii la uşă şi adevăratul motiv al acelei intervenţii era presiunea asupra jurnaliştilor să nu trateze telegramele Wikileaks. Asta este ingerinţă în politica editorială. Vrem să ne lămurească dacă aşa au stat sau nu lucrurile, pentru că este amintit numele domniei sale ca fiind cel care a permis totuşi difuzarea acestor telegrame. Noi ştiam că alţii sunt directorii editoriali (ai Realitatea TV, n.r.), că domnul Ghiţă are un contract de managment strict comercial, dar se pare că lucrurile stau altfel. Şi, de asemenea, cazul Oana Stancu - Adrian Ursu, tot din presă şi tot din declaraţiile publice ale celor doi realizatori de televiziune, am înţeles că au fost presiuni politice pentru scoaterea din grilă a emisiunii ("Ora de foc", n.r.) şi fiind invocat domnul Ghiţă, vrem să discutăm cu domnul Ghiţă", a explicat Narcisa Iorga.

În plus, Narcisa Iorga a precizat că ar fi bine ca membrii CNA să solicite un punct de vedere de la Administraţia Prezidenţială, în cazul situaţiei de la Antena 3.

"Fără a asculta toate opiniile, toate punctele de vedere, nu putem face o analiză serioasă. În funcţie de rezultatul analizei, vom vedea dacă se încalcă sau nu Legea audiovizualului, în special referitor la articolul 6, care interzice cenzura şi ingerinţa de orice fel în politica editorială", a mai spus aceasta.

În plus, Narcisa Iorga şi-a exprimat "surprinderea" că asociaţiile de media nu au avut niciun fel de reacţie în niciuna dintre situaţiile de la Realitatea TV - scoaterea din grilă a emisiunii "Ora de foc" şi presiunea asupra jurnaliştilor care au fost nevoiţi să lucreze cu "bodyguarzii la uşă" - şi de la Antena 3 - refuzul conducerii postului de a realiza interviul cu şeful statului.

Pe de altă parte, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a declarat că invitaţiile către Sebastian Ghiţă, Mihai Gâdea, Oana Stancu, Adrian Ursu şi Sorina Matei vor fi trimise vineri.

Onisei a mai spus că evenimentele care s-au petrecut la Realitatea TV şi Antena 3 îl duc la convingerea că "autoreglementarea este foarte necesară", însă "nu există voinţă din partea radiodifuzorilor" să îşi facă reguli clare după care să se ghideze în activitatea lor editorială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici