Sindicatul din SRTv acuză CA că vrea să cumpere drepturi pentru UEFA Champions League 2012-2015

Sindicatul din TVR acuză Consiliul de Administraţie (CA) al Televiziunii Române că, în ciuda situaţiei financiare dezastruoase a televiziunii, a aprobat "limita superioară a cheltuielilor în scopul achiziţiei drepturilor pentru UEFA Champions League şi Super Cupa Europei pentru perioada 2012-2015".

269 afișări
Imaginea articolului Sindicatul din SRTv acuză CA că vrea să cumpere drepturi pentru UEFA Champions League 2012-2015

Sindicatul din SRTv acuză CA că vrea să cumpere drepturi pentru UEFA Champions League 2012-2015 (Imagine: Cristi Movial/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis marţi, agenţiei MEDIAFAX, de Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR - SPUS TV (sindicatul reprezentantiv din TVR, n.r.), în şedinţa din 29 septembrie, "Consiliul de Administraţie, aflat la limita legii ca urmare a hotărârii Curţii Constituţionale nepublicată încă în Monitorul Oficial, a decis că este momentul să îşi «cumpere Rolls Royce»".

"Prin HCA nr. 118, membrii Consiliului de Administraţie, conştienţi de situaţia financiară dezastruoasă a televiziunii, au aprobat «limita superioară a cheltuielilor în scopul achiziţiei drepturilor pentru UEFA Champions League şi Super Cupa Europei pentru perioada 2012-2015»", se mai spune în comunicat.

Potrivit SPUS TV, în condiţiile în care administraţia a agreat doar un număr de 55 de posturi în plus faţă de organigrama aprobată (vor fi desfiinţate doar 872 de posturi în TVR, faţă de cele 962 propuse iniţial, n.r.), motivând că nu există resurse financiare, "vineri a decis să cheltuiască în fiecare lună câte 150.000 de euro pentru a transmite meciuri din Liga Campionilor. Este vorba despre opţiunea a doua de marţi şi nici măcar aceasta în exclusivitate".

Sindicatul mai spune că UEFA Champions League este un produs premium pe care majoritatea televiziunilor naţionale nu şi-l permit, iar "SRTv nu deţine nici mijloacele tehnice necesare pentru a asigura producţia meciurilor de fotbal la standardele UEFA, lucru care va duce la costuri suplimentare deloc neglijabile".

"În momentul acesta când televiziunea română nu îşi îndeplineşte rolul de serviciu public şi nu transmite aproape nicio competiţie sportivă internă, considerăm că este inacceptabil ca SRTv să irosească atâţia bani, mai ales că aceste meciuri pot fi vizionate pe teritoriul României. Nu în ultimul rând, suma de 140.000 de euro poate reprezenta salariile a cel puţin 140 de angajaţi ai televiziunii dintre cei care vor fi incluşi pe lista de disponibilizaţi", se spune în comunicat.

În consecinţă, SPUS TV cere Consiliului de Administraţie să anuleze HCA nr. 118 din 29 septembrie şi "să iniţieze demersurile pentru a încheia amiabil şi fără consecinţe ulterioare înţelegerea actuală cu deţinătorul drepturilor UEFA Champions League".

De cealaltă parte, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că a moştenit "contractul acesta foarte dificil" cu UEFA, referitor la UEFA Champions League.

El a precizat că administraţia TVR a avut numeroase discuţii cu partenerii de la UEFA şi a încercat să amâne executarea scrisorii de garanţie din partea băncii RBS (banca agreată de UEFA, n.r.). 

"Condiţia a fost un alt contract, foarte avantajos, pentru perioada 2012-2015, pentru UEFA Champions League, dar nu l-am semnat. În schimb, în virtutea bunelor relaţii, deja am difuzat patru meciuri şi vom difuza cel de-al cincilea meci, cel de diseară, de la Cluj (CFR Cluj - Manchester United, n.r.). Am ezitat să dau curs plăţii ca producător al meciului, din lipsa acută de bani, dar din păcate transmisia acestui meci foarte important ar fi fost compromisă dacă TVR nu ar fi luat decizia transmiterii lui. Decizia Consiliului de Administraţie a fost una in extremis, pentru că situaţia este foarte dificilă pentru noi (...) Din punctul meu de vedere a fost o decizie dificilă, dar necesară", a mai spus Claudiu Săftoiu.

El a precizat că aceasta este "ultima obligaţie" pe care TVR o are cu UEFA, pentru că noul contract nu a fost semnat. "Eram practic obligaţi să o facem. A fost o decizie pe muchie de cuţit, dar pentru prestigiul TVR am decis să facem acest lucru. Obligaţii contractuale nu mai existră între noi în momentul acesta. Este de competenţa Consiliului de Administraţie al TVR o eventuală continuare a contractului cu UEFA", a mai spus Săftoiu, precizând că o discuţie în acest sens urmează să aibă loc.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Consiliul de Administraţie (CA) al SRTv a aprobat, în 28 septembrie, noua schemă organizaţională a Televiziunii Române, care prevede desfiinţarea a 872 de posturi, în instituţie urmând să rămână în urma concedierilor colective 2.395 de angajaţi.

Totodată, CA al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat în 1 septembrie Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici