Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat concedierea a 872 de angajaţi ai instituţiei

Consiliul de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) a aprobat, vineri, noua schemă organizaţională a Televiziunii Române, care prevede desfiinţarea a 872 de posturi, în instituţie urmând să rămână în urma concedierilor colective 2.395 de angajaţi.

541 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat concedierea a 872 de angajaţi ai instituţiei

Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat concedierea a 872 de angajaţi ai instituţiei (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de reprezentanţii SRTv, CA al TVR a aprobat, vineri, modificarea schemei organizaţionale propuse în Programul de redresare economică a Televiziunii Române, care a fost votat în şedinţa CA din 28 august.

Noua schemă a rezultat în urma consultărilor dintre reprezentanţii conducerii şi partenerii de dialog social, cu privire la concedierile colective, se spune în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, în timpul consultărilor, care s-au derulat în perioada 13-24 septembrie, cele două părţi (conducerea TVR şi reprezentanţii sindicatului reprezentativ, SPUS TV, n.r.) au convenit ca numărul posturilor care vor fi desfiinţate în SRTv să fie mai mic decât cifra aprobată prin Hotărârea CA din 28 august şi cea propusă iniţial în Notificarea privind intenţia de concediere colectivă.

Astfel, în noua schemă organizaţională vor rămâne 2.395 de locuri de muncă, urmând să fie desfiinţate doar 872 de posturi, faţă de cele 962 propuse iniţial. Această decizie a fost luată fără afectarea substanţială a indicatorilor economici cuprinşi în Programul de redresare economică a SRTv, care justifică măsura concedierilor colective, se mai spune în comunicat.

Potrivit comunicatului, "Televiziunea Română se află într-o situaţie financiară critică, fără măsuri urgente de redresare riscând să ajungă în imposibilitatea de a funcţiona". În 28 august 2012, CA al TVR a aprobat Programul de redresare economică a societăţii, care prevede o serie de măsuri necesare pentru reducerea cheltuielilor, restabilirea echilibrului financiar şi plata datoriilor acumulate.

Hotărârea a fost adoptată vineri de CA al TVR cu 10 voturi "pentru" (Claudiu Săftoiu, Irina Radu, Claudiu Brânzan, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Anne Marie Juganaru, Gabriel Tufeanu, Nicoleta Nicolicea, Cristian Niţulescu, Nagy Zoltan Levente) şi două "împotrivă" (Sorin Burtea şi Valentin Nicolau, care şi-a delegat votul). Romina Gabriela Surugiu, la rândul său membru în CA al TVR, nu a fost prezentă la şedinţa de vineri a CA.

Consiliul de Administraţie al SRTv a aprobat concedierea a 872 de angajaţi ai instituţiei la două zile după ce judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au decis că hotărârea Parlamentului din 25 iunie privind componenţa CA al TVR este neconstituţională. Astfel, actualul Consiliu de Administraţie al Societăţii Română de Televiziune va fi desfiinţat, după ce Curtea Constituţională a admis sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului din 25 iunie de numire a noii conduceri a TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL.

În aceeaşi zi, 26 septembrie, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a luat act de hotărârea Curţii Constituţionale referitoare la componenţa Consiliului de Administraţie al SRTv, precizând că decizia este de competenţa Parlamentului. El a mai spus atunci că va continua procesul de implementare a Programului de redresare economică a TVR, urmând un calendar strict, comunicat partenerilor sociali şi care va respecta legile în vigoare.

Astfel, joi, 27 septembrie, Claudiu Săftoiu a transmis, într-un comunicat, remis MEDIAFAX, că selecţia personalului TVR va începe după 1 octombrie, iar disponibilizările vor viza 872 de posturi, numărul de locuri de muncă reduse fiind mai mic cu 90 faţă de cifra propusă iniţial (962).

Potrivit Notificării de concediere colectivă, transmisă SPUS TV de către Claudiu Săftoiu, numărul total de salariaţi al TVR era, la data de 26 septembrie 2012, de 3.274 din care 96 funcţii de conducere şi 3.178 funcţii de execuţie, din care 1.581 personal de specialitate şi 1.693 personal suport.

În Notificare se mai spune că după finalizarea procesului de concediere colectivă, TVR va rămâne cu 2.395 de angajaţi.

Pe de altă parte, în comunicatul TVR, remis în 27 septembrie MEDIAFAX, se mai spunea că în cadrul procesului de selecţie vor prevala criteriile profesionale, potrivit articolului 52 bis din Contractul Colectiv de Muncă în SRTv, iar evaluarea performanţelor profesionale, realizată în luna septembrie 2012, va constitui criteriu eliminatoriu pentru înscrierea la procesul de selecţie pentru toţi angajaţii, indiferent de funcţia ocupată sau vechimea în TVR.

Procesul de selecţie va consta în trei etape care vor fi notate şi cărora li se vor aplica ponderi, respectiv: memoriul de activitate, testul grilă şi interviul, iar pentru domeniile de activitate comune se vor constitui atât comisii de selecţie, cât şi o comisie de rezolvare a contestaţiilor.

Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice, care prevede şi modificarea organigramei Televiziunii Române şi reducerea personalului instituţiei, după cum a declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu.

Programul de redresare economică a întrunit, alături de cele 10 voturi de susţinere (Claudiu Săftoiu, Irina Radu, Claudiu Branzan, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Anne Marie Juganaru, Gabriel Tufeanu, Nicoleta Nicolicea, Cristian Niţulescu, Nagy Zoltan Levente), două voturi împotrivă (Valentin Nicolau şi Sorin Burtea) şi o abţinere (Romina Gabriela Surugiu).

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat în 1 septembrie Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici