Spectacole de Romeo Castellucci şi Silviu Purcărete, la Festivalul Naţional de Teatru

Spectacolele "Hey, Girl!", de Romeo Castellucci, şi "Regele moare", de Silviu Purcărete, se numără printre cele mai importante evenimente ale ediţiei a XX-a a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), care se desfăşoară între 30 octombrie şi 7 noiembrie, la Bucureşti.

96 afișări
Imaginea articolului Spectacole de Romeo Castellucci şi Silviu Purcărete, la Festivalul Naţional de Teatru

Spectacole de Romeo Castellucci şi Silviu Purcărete (Foto), la Festivalul Naţional de Teatru (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Spectacolele au fost anunţate luni, într-o conferinţă de presă care a avut loc în Capitală, la sediul Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Ediţia de anul acesta readuce seria de spectacole din străinătate, care a lipsit anul trecut, din cauza bugetului foarte redus. Spectacolul lui Silviu Purcărete "Regele moare", după Eugen Ionescu, face parte din selecţia spectacolelor din străinătate din FNT, deoarece este o coproducţie Les Arts et Mouvants, Cie a l'endroit des mondes allant vers (Paris), Ex-Ponto Festival (Slovenia), UNITER şi Institutul Cultural Român, prin programul Cantemir.

Printre premierele care vor fi prezentate în FNT se numără "Măsură pentru măsură", de Matthias Langhoff (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca), şi un spectacol de Rodrigo Garcia (Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Timişoara).

De asemenea, în FNT vor fi prezentate următoarele debuturi: "Exil în pământul uitării", de Andreea Tănăsescu (Centrul Naţional al Dansului Bucureşti), şi "Funcţionarii", de Alexandru Mâzgăreanu (Teatrul Metropolis).

Selecţia naţională a FNT include spectacole din toate marile teatre din ţară:

  • "Breaking the Waves (Viaţa binecuvântată a lui Bess)", montat de Radu Nica după filmul lui Lars Von Trier la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu,

  • "Herr Paul", prezentat de Radu Afrim la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ,

  • "20/20", spectacol montat de Gianina Cărbunariu la Studio Yorick de la Târgu Mureş,

  • "Odiseea" - spectacol montat de Tim Carroll la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova şi

  • "Strigăte şi şoapte", de Andrei Şerban (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca).

Nu lipsesc nici spectacolele din Capitală. Printre acestea se numără "Sfârşit de partidă", de Alexandru Tocilescu (Teatrul Metropolis), "Legenda Marelui Inchizitor", de Radu Penciulescu (Teatrul Naţional Bucureşti), şi "Elling", de Vlad Massaci (Teatrul de Comedie).

Directorul artistic şi selecţionerul unic al festivalului, Cristina Modreanu, a declarat că, anul acesta, faţă de ediţiile trecute, spectacolele independente nu vor mai fi prezentate separat, ci în cadrul selecţiei naţionale "Spectacole româneşti de top". Astfel, din această secţiune face parte şi montarea independentă "Capete înfierbântate", de David Schwartz (Centrul de Introspecţie Vizuală şi Tanga Project).

Festivalul va mai include, ca şi anii trecuţi, lansări de carte şi dezbateri.

Potrivit vicepreşedintelui UNITER, Aura Corbeanu, bugetul estimat al ediţiei de anul acesta este de 750.000 de euro, din care, în principiu, Ministerul Culturii va pune la dispoziţie 1,5 milioane de lei.

Aura Corbeanu a mai spus că biletele pentru spectacolele din FNT vor fi puse în vânzare în septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici