Spotul publicitar Supramax Mobil Gel, interzis de CNA de la difuzarea pe posturile de radio

Spotul publicitar pentru produsul Supramax Mobil Gel a fost interzis de la difuzarea pe posturile de radio, printr-o decizie luată marţi de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), care a considerat că acesta nu informează corect publicul.

1718 afișări
Imaginea articolului Spotul publicitar Supramax Mobil Gel, interzis de CNA de la difuzarea pe posturile de radio

Spotul publicitar Supramax Mobil Gel, interzis de CNA de la difuzarea pe posturile de radio

CNA a analizat, în şedinţa de marţi, spotul publicitar pentru produsul Supramax Mobil Gel, care a fost difuzat pe mai multe posturi de radio.

Consiliul a analizat şi o reclamaţie primită de la societatea Biofarm SA cu privire la acest spot publicitar, potrivit căreia în cadrul respectivului spot "este făcută în mod direct recomandare pentru folosirea produsului de către o persoană publică, respectiv Monica Tatoiu". În reclamaţie se mai spune că, potrivit articolului 126 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, "(1) Este interzisă difuzarea de publicitate şi teleshopping pentru medicamente şi tratamente medicale sau suplimente alimentare prezentate sau recomandate de personalităţi ale vieţii publice, culturale, ştiinţifice, sportive ori de alte persoane, care, datorită celebrităţii lor, pot încuraja consumul acestor produse sau tratamente".

În spotul publicitar Supramax Mobil Gel se spune: "(...) de când folosesc Supramax Mobil Gel aş putea dansa toată ziua (...), deci Supramax Mobil Gel este secretul Monicăi Tatoiu (...) Cu Supramax Mobil Gel te mişti în voie, fără probleme cu muşchii sau articulaţiile, te bucuri de viaţă la maxim, la fel ca Monica Tatoiu". De asemenea, în spot apare o voce care spune: "Sunt Monica Tatoiu şi vă recomand Supramax Mobil Gel".

Membrii CNA au decis că spotul publicitar pentru produsul Supramax Mobil Gel încalcă articolul 93 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale".

Astfel, CNA a decis să aplice în acest caz o decizie de intrare în legalitate în privinţa spotului publicitar Supramax Mobil Gel, fapt care presupune că reclama nu mai poate fi difuzată în forma aceasta, care încalcă legislaţia audiovizualului privind informarea corectă.

Pe de altă parte, membrii CNA au decis să nu reţină în decizia de intrare în legalitate articolul 126 din Cod, potrivit căruia "Este interzisă difuzarea de publicitate şi teleshopping pentru medicamente şi tratamente medicale sau suplimente alimentare prezentate sau recomandate de personalităţi ale vieţii publice, culturale, ştiinţifice, sportive ori de alte persoane, care, datorită celebrităţii lor, pot încuraja consumul acestor produse sau tratamente".

Motivul a fost acela că membrii CNA nu au reuşit să îşi dea seama dacă produsul Supramax Mobil Gel este un medicament.

Propunerea de aplicarea a unei decizii de intrare în legalitate în cazul spotului publicitar pentru produsul Supramax Mobil Gel a fost adoptată de CNA la propunerea Narcisei Iorga, cu nouă voturi "pentru" (Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu şi Răsvan Popescu) şi unul "împotrivă" (Cristina Trepcea).

Cristina Trepcea a spus că a votat "împotriva" acestei sancţiuni întrucât acest spot publicitar este similar celor în care diferite persoane recomandă un anumit tip de pastă de dinţi sau un anumit tip de vopsea de păr. "Dacă suntem de acord că medicii dentişti recomandă pastă de dinţi, înseamnă că şi (reclama, n.r.) asta e ok", a spus Trepcea.

La rândul său, Viorel Vasile Buda, vicepreşedintele CNA, a declarat că, în cazul spoturilor la pastă de dinţi şi a celor la vopsea de păr, oamenii ştiu la ce folosesc respectivele produse. "În cazul Supramax Mobil Gel, nu ştiu nici măcar ce să fac cu el. Să-l cumpăr, cum îmi face bine acest gel?", a întrebat Buda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici