SRTv îşi va putea plăti datoriile fiscale în termen de şapte ani, a decis Senatul

Societatea Română de Televiziune (SRTv) îşi va putea plăti datoriile fiscale în termen de şapte ani, potrivit prevederilor ordonanţei de urgenţă 29/2011 privind reglementarea acordării eşalonărilor la plată, au decis, luni, senatorii.

399 afișări
Imaginea articolului SRTv îşi va putea plăti datoriile fiscale în termen de şapte ani, a decis Senatul

SRTv îşi va putea plăti datoriile fiscale în termen de şapte ani, a decis Senatul (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Ei au adoptat, în acest sens, un amendament propus de Comisia pentru buget şi de Comisia pentru cultură la ordonanţa de urgenţă 33/2012 privind unele măsuri pentru asigurarea furnizării serviciului public de televiziune, care impune conducerii SRTv să elaboreze un plan de redresare economică.

În varianta iniţială, proiectul de lege prevedea că membrii Consiliul de Administraţie al SRTv au obligaţia de a aproba un program de redresare economică, acesta urmând să cuprindă măsuri privind structura organizatorică a societăţii, restructurările economice şi de personal necesare pentru funcţionarea eficientă a acesteia, "în vederea plăţii în termen de şase luni a datoriilor fiscale şi a reeşalonării prin negociere a celorlalte datorii".

În expunerea de motive a actului normativ se precizează că, în prezent, Societatea Română de Televiziune se confruntă cu dificultăţi financiare, fiind în imposibilitatea de a plăti datoriile către bugetul general consolidat şi către alţi creditori.

Potrivit expunerii de motive, pierderile cumulate ale SRTv (calculate ca diferenţa între venituri şi cheltuieli) au ajuns la sfârşitul anului 2011 la 481,0 milioane lei (117,6 milioane euro), datoriile restante la bugetul general consolidat erau la sfârşitul anului 2011 în sumă de 272,7 milioane lei (63 milioane euro), alte obligaţii restante în sumă totală de 222,6 milioane lei (52 milioane euro), semnificative fiind cele către UEFA Champions League, NBC Universal, EBU şi organisme de gestiune colectivă a drepturilor de autor.

Ordonanţa de urgenţă 29/2011 din 20 martie 2011 privind reglementarea acordării eşalonărilor la plată prevede că pentru obligaţiile fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, organele fiscale competente pot acorda, la cererea contribuabilului, înlesniri sub forma eşalonării la plată pe o perioadă de cel mult 5 ani.

Ordonanţa mai stabileşte că pentru contribuabilii care înregistrează obligaţii fiscal în sumă totală mai mare de 300 de milioane de lei, perioada de eşalonare poate de până la şapte ani.

Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune va fi demis de drept dacă Parlamentul va decide respingerea raportul SRTv privind rezultatele programului de redresare economică, au mai decis senatorii, adopând un alt amendament la proiectul de adoptare a ordonanţei.

De asemenea, preşedintele Consiliului de Administraţie poate fi demis şi la cererea celor două comisii parlamentare reunite în situaţia în care raportul nu a fost transmis Parlamentului în termenul prevăzut. Acest raport privind rezultatele programului de redresare economică este dezbătut în şedinţă de plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici