Stere Gulea şi Vivi Drăgan Vasile prezintă "Moromeţii", vineri, la Cineclub Film, în Bucureşti

Regizorul Stere Gulea şi directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile vor prezenta, vineri, de la ora 19.00, la Sala Eforie din Bucureşti, lungmetrajul "Moromeţii", lansat în 1987, la cea de-a patra ediţie a Cineclub Film.

120 afișări
Imaginea articolului Stere Gulea şi Vivi Drăgan Vasile prezintă "Moromeţii", vineri, la Cineclub Film, în Bucureşti

Stere Gulea şi Vivi Drăgan Vasile prezintă "Moromeţii", vineri, la Cineclub Film, în Bucureşti

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Cineclub Film este organizat lunar de Arhiva Naţională de Filme (ANF), în colaborare cu revista Film, o publicaţie trimestrială a Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

După "O lacrimă de fată", de Iosif Demian, "S-a furat o bombă", de Ion Popescu Gopo, şi "Mere roşii", de Alexandru Tatos, de această dată va fi prezentat, într-o copie pozitivă nouă, un alt film de referinţă al cinematografiei româneşti, "Moromeţii", adaptarea lui Stere Gulea după primul volum al romanului omonim de Marin Preda. Invitaţi speciali, alături de redactorii şi colaboratorii revistei Film, sunt Stere Gulea, regizor şi scenarist, şi Vivi Drăgan Vasile, directorul de imagine al filmului.

Cineclubul Film, iniţiat în luna ianuarie, îşi propune să prezinte publicului cinefil copii noi (35 mm) sau restaurate ale unor titluri importante din istoria cinematografului românesc. Tariful unic de acces la evenimentele Cineclub Film este de 3 lei.

"În film, firele biografice - ale prozatorului, ale regizorului-scenarist - se interferează, «biografia» Moromeţilor dobândind dimensiuni noi faţă de roman. Acest fapt a generat, de altfel, şi unele critici destul de severe la adresa filmului (…), dar toţi cei care şi-au formulat rezervele au «citit» filmul, l-au «văzut» mai puţin. «Moromeţii» este un film de văzut. Astfel este gândit, astfel l-au… văzut regizorul-scenarist şi operatorul Vivi Drăgan Vasile (care-şi topeşte, la rându-i, în povestea Moromeţilor propriile experienţe de viaţă), compozitoarea Cornelia Tăutu, scenograful Daniel Răduţă. Este de văzut, chiar dacă Ilie Moromete este mai hâtru în roman (dar ce moment superb are personajul din film la lectura ziarului în poiana lui Iocan!), chiar dacă pelicula, pornită cu intenţia de a vorbi despre plecarea lui Niculae la şcoală - ceea ce, în fapt, se şi întâmplă -, urmăreşte în principal drama lui Ilie Moromete, căzut adânc în sine însuşi. În plus, Ilie Moromete este Victor Rebengiuc (sau invers!), o întâlnire «de zile mari» pentru filmul românesc. Ceilalţi interpreţi din film fac ce fac şi izbutesc să-i «ţină piept» lui Victor Rebengiuc: Luminiţa Gheorghiu în primul rând, dar şi Gina Patrichi, Dorel Vişan, Mitică Popescu, Petre Gheorghiu, Florin Zamfirescu, copilul Marius Badea, toţi rămânând, prin personajele lor, în lumea fabuloasă de gând şi de simţire a Moromeţilor", spunea Călin Căliman, în "Istoria filmului românesc (1897-2010)".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici