Televiziunea Digi 24, somată public de CNA pentru o anchetă despre un posibil trafic de organe

CNA a decis, joi, să someze public televiziunea Digi 24, pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului privind informarea corectă în emisiunile informative din 24 şi 25 octombrie 2013, în care a fost prezentată o anchetă jurnalistică despre un posibil trafic de organe la Institutul Clinic Fundeni.

486 afișări
Imaginea articolului Televiziunea Digi 24, somată public de CNA pentru o anchetă despre un posibil trafic de organe

Televiziunea Digi 24, somată public de CNA pentru o anchetă despre un posibil trafic de organe (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, emisiunile "Jurnal de ştiri", "Jurnal de seară", "Digimatinal" şi "România 24", difuzate pe Digi 24 pe 24 şi 25 octombrie 2013.

Potrivit CNA, în aceste emisiuni au fost difuzate ştiri referitoare la traficul de organe care ar fi fost realizat cu acordul medicilor de la Institutul Fundeni. A fost prezentat un reportaj însoţit de un marcaj grafic ce simbolizează o cameră de luat vederi şi de imagini blurate ale unor asistente.

Pe 25 octombrie, la emisiunile informative de la orele 16.00, 17.00, 19.00, 20.00 şi 23.00 au fost difuzate ştiri referitoare la ancheta demarată în urma reportajului despre traficul de organe cu acordul medicilor de la Institutul Fundeni. Au fost prezentate fragmente din reportajul cu marcaj de cameră ascunsă şi au fost difuzate declaraţiile managerului Institutului Fundeni, ale preşedintelui Colegiului Medicilor din România şi ale unui ofiţer de la Crima Organizată.

În urma difuzării respectivelor emisiuni, CNA a primit o reclamaţie de la un medic specialist nefrolog din Departamentul de Transplant Renal de la Institutul Clinic Fundeni. "În seara de 24 octombrie 2013, în jurul orei 20.00, m-am recunoscut în nişte imagini difuzate la postul de televiziune Digi TV, într-o emisiune (...) care dezvăluia 'traficul de organe' din cadrul Institutului Clinic Fundeni. Precizez că am fost filmată fără a mi se cere acordul, probabil cu o cameră ascunsă (...) Televiziunea Digi 24 nu a prezentat poziţia mea, în schimb, au folosit imagini blurate cu mine în contextul dezvăluirii implicării medicilor şi asistentelor în traficul de organe. Au fost difuzate nişte opinii ale unei infirmiere şi ale unei asistente de pe alte secţii din care se înţelegea implicarea personalului din secţia în care lucrez în activităţi ilegale. În imaginile respective, deşi blurate, am fost recunoscută bineînţeles de colegi, prieteni, pacienţi şi famile", se spune în sesizarea transmisă CNA.

Prezent la şedinţa CNA de joi, Lucian Mihai, reprezentantul companiei RCS&RDS, care deţine licenţa televiziunii Digi 24, a declarat că scopul reportajului a fost acela de a atrage atenţia asupra unei probleme şi nu au fost aduse acuzaţii unor persoane.

Membrul CNA Monica Gubernat i-a spus că nu este o dovadă prezentarea unor declaraţii ale unei asistente.

Narcisa Iorga, un alt membru al CNA, a spus că nu crede că este vorba despre lezarea unei persoane anume, însă materialul difuzat de Digi poate să creeze probleme de credibilitate Institutului Fundeni. Ea a mai spus că nu au fost prezentate dovezi concrete şi a propus somarea publică a postului.

"Pentru" aplicarea acestei sancţiuni au votat Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu, în timp ce "împotrivă" au votat Radu Călin Cristea şi Christian Mititelu.

Sancţiunea a fost aplicată în baza dispoziţiilor articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, cu privire la obligaţia asigurării informării obiective a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor, precum şi a celor ale articolului 64, alineatul 1, literele a şi b şi ale articolului 65, literele a, b şi c din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit cărora "În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte urmatoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credintă", respectiv "În emisiunile de ştiri si dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor; b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală; c) titlurile şi textele afişate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate".

Alte două propuneri făcute în acest caz - o amendă de 10.000 lei (Cristina Trepcea) şi o scrisoare de atenţionare (Christian Mititelu) - nu au întrunit numărul minim necesar de voturi pentru a fi aplicate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici