Televiziunea Prahova, care a provocat dispute în CNA, e deţinută de apropiaţi ai lui Sebastian Ghiţă

Televiziunea Prahova, a cărei licenţă nu a fost prelungită joi de CNA, ulterior unii dintre membrii Consiliului răzgândindu-se şi dorind să îşi anuleze votul, e deţinută de Maria Ghiţă, mama deputatului PSD Sebastian Ghiţă, şi Vlad Iacobescu, fratele lui Alexandru Iacobescu, un apropiat al lui Ghiţă.

946 afișări
Imaginea articolului Televiziunea Prahova, care a provocat dispute în CNA, e deţinută de apropiaţi ai lui Sebastian Ghiţă

Sebastian Ghiţă (Imagine: Victor Ciupuliga/ Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, o solicitare a societăţii TVMP SRL din Ploieşti de prelungire a licenţei audiovizuale pentru postul generalist cu denumirea "Televiziunea Prahova".

Surse din media au declarat pentru MEDIAFAX că Televiziunea Prahova este controlată de deputatul PSD Sebastian Ghiţă.

Contactat vineri de agenţia MEDIAFAX, Sebastian Ghiţă a declarat că nu mai este de mult timp acţionar la Televiziunea Prahova. "Am vândut de 4-5 ani acţiunile", a spus Sebastian Ghiţă.

Potrivit datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, asociaţii societăţii TVMP SRL sunt Maria Ghiţă (20%) şi Vlad Dumitru Iacobescu (80%).

Potrivit unor informaţii publicate în presă, Maria Ghiţă este mama lui Sebastian Ghiţă, iar Vlad Iacobescu este fratele lui Alexandru Iacobescu. Alexandru Iacobescu este directorul general al televiziunii de ştiri România TV, post TV controlat de Sebastian Ghiţă.

Până la momentul difuzării acestei ştiri, Vlad Iacobescu nu a putut fi contactat.

Solicitarea societăţii TVMP SRL din Ploieşti de prelungire cu nouă ani a licenţei audiovizuale pentru postul Televiziunea Prahova a provocat o dispută între membrii CNA, în şedinţa de joi a Consiliului. Televiziunea Prahova emite în mai multe localităţi din judeţul Prahova. De la obţinerea licenţei, societatea a primit un număr total de 10 sancţiuni de la CNA.

După analizarea solicitării şi discuţia cu directorul general al postului, Marius Visarion, la propunerea Narcisei Iorga, membru al CNA, Consiliul a votat să nu prelungească licenţa postului Televiziunea Prahova, ceea ce echivalează cu faptul că acest canal nu mai poate emite. Decizia a fost luată cu 7 voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Valentin - Alexandru Jucan, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea) şi 2 voturi "împotrivă" (Monica Gubernat şi Christian Mititelu).

În propunerea sa, Narcisa Iorga a făcut referire la "istoricul" televiziunii, precizând că postul a avut numeroase abateri de la legislaţia audiovizualului, atât în ceea ce priveşte demnitatea umană, cât şi prevederile legale privind imparţialitatea în campania electorală. "Nu este vorba de doar o campanie, ci de toate campaniile din 2009 încoace", a spus Iorga.

Un alt membru al CNA, Christian Mititelu, a fost de părere că nu poate fi luată o decizie privind o eventuală retragere a licenţei postului Televiziunea Prahova până când membrii Consiliului nu discută şi cu reprezentanţii editoriali ai postului TV.

Însă, după ce a fost luată decizia şi după discutarea unui alt punct de pe ordinea de zi, Viorel-Vasile Buda, vicepreşedinte al CNA, a spus că discuţia despre Televiziunea Prahova va fi reluată, pentru că a venit responsabilul editorial al postului.

Narcisa Iorga nu a fost de acord cu reluarea votului, precizând că în procesul verbal s-a consemnat faptul că solicitarea de prelungire a licenţei pentru Televiziunea Prahova a fost respinsă. "Putem să audiem, dar votul a fost dat", a spus Iorga.

Astfel, membrii CNA au decis să iasă din sala de şedinţe şi să meargă într-un birou pentru a se consulta. După ce au revenit în sala de şedinţe, Viorel-Vasile Buda a spus că a fost vorba despre "o neînţelegere" în cazul postului Televiziunea Prahova, pe care "şi-o asumă". El a mai spus că discuţia cu reprezentantul editorial al postului Televiziunea Prahova va avea loc în următoarea şedinţă a CNA, care va avea loc marţea viitoare.

Ulterior, Valentin-Alexandru Jucan, membru al CNA, a declarat că se gândeşte foarte serios să îşi dea demisia, pentru că este nemulţumit de faptul că unii dintre membrii CNA votează ceva, după care îşi retrag votul.

"Modul în care lumea alege să voteze şi să argumenteze şi să retragă şi apoi iar să spună că au votat, dar n-am votat, dar am greşit şi aşa mai departe (...) Spun că stau cu cotul pe masă, dar ce, suntem la grădiniţă, să spunem că stăm cu coatele pe masă? (...) Demisia mea este scrisă de şase luni, în alb, nu trebuie decât să scriu data şi cred că o să scriu data de azi. Nu au decât să-şi numească (în locul său, n.r.), să facă lumea ce vrea. Pot să trăiesc şi fără salariul de la CNA", a spus Valentin-Alexandru Jucan.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga a părăsit şedinţa de joi a CNA, declarând într-un comunicat remis MEDIAFAX că gestul său este "o primă formă de protest faţă de noua conduită de lucru" a Consiliului.

Ea a spus că în şedinţa de joi au existat "două derapaje în procedurile CNA, care se pot constitui în precedente periculoase". "1. A fost supusă la vot şi a fost validată o propunere de nerespectare a art. 31 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CNA. 2. Nu a mai fost recunoscut un vot al CNA cu privire la un punct de pe ordinea de zi, la nici o oră după ce votul fusese validat", a spus Narcisa Iorga, în comunicatul remis MEDIAFAX.

Narcisa Iorga a precizat că, în mod evident, "invocându-se votul majoritar, orice argument poate părea imbatabil". "Având însă în vedere actuala structură a CNA, care - culmea - acum nu mai suscită niciun fel de reacţii negative faţă de politizarea autorităţii, cu opt voturi din 11 se poate vota inclusiv ignorarea Legii audiovizualului aflate în vigoare, protejarea fără putere de tăgadă a intereselor anumitor radiodifuzori, în detrimentul interesului public (...)", a mai spus Narcisa Iorga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici