Valentin Jucan ameninţă că îşi dă demisia din CNA, nemulţumit de modul cum se votează

Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat joi, în pauza şedinţei Consiliului, că se gândeşte foarte serios să îşi dea demisia, pentru că este nemulţumit de faptul că unii dintre membrii CNA votează ceva, după care îşi retrag votul.

767 afișări
Imaginea articolului Valentin Jucan ameninţă că îşi dă demisia din CNA, nemulţumit de modul cum se votează

Valentin Jucan (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Valentin-Alexandru Jucan a spus că demisia sa este scrisă deja, "în alb", şi crede că îi va pune data de joi, 17 ianuarie 2013.

Jucan este nemulţumit de modul în care unii dintre membrii CNA şi-au exercitat în şedinţa de joi votul pe mai multe subiecte aflate pe ordinea de zi a Consiliului.

"Modul în care lumea alege să voteze şi să argumenteze şi să retragă şi apoi iar să spună că au votat, dar n-am votat, dar am greşit şi aşa mai departe (...) Spun că stau cu cotul pe masă, dar ce, suntem la grădiniţă, să spunem că stăm cu coatele pe masă? (...) Demisia mea este scrisă de şase luni, în alb, nu trebuie decât să scriu data şi cred că o să scriu data de azi. Nu au decât să-şi numească (în locul său, n.r.), să facă lumea ce vrea. Pot să trăiesc şi fără salariul de la CNA", a spus Valentin-Alexandru Jucan.

În momentul difuzării acestei ştiri, membrii CNA au luat o pauză, a cărei durată este de o oră, potrivit anunţului făcut de vicepreşedintele Consiliului, Viorel-Vasile Buda.

Pe ordinea de zi a şedinţei de joi a CNA a fost o solicitare a societăţii TVMP SRL din Ploieşti de prelungire a licenţei audiovizuale a postului cu denumirea Televiziune Prahova. Televiziunea Prahova emite în mai multe localităţi din judeţul Prahova. De la obţinerea licenţei societatea a avut un număr total de 10 sancţiuni.

După analizarea solicitării şi discuţia cu directorul postului, Marius Visarion, la propunerea Narcisei Iorga, membru al CNA, Consiliul a votat să nu prelungească licenţa postului generalist Televiziune Prahova, ceea ce echivalează cu faptul că acest canal nu mai poate emite. Decizia a fost luată cu 7 voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Valentin - Alexandru Jucan, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea) şi 2 voturi "împotrivă" (Monica Gubernat şi Christian Mititelu).

În propunerea sa, Narcisa Iorga a făcut referire la "istoricul" postului, precizând că postul a avut numeroase abateri de la legislaţia audiovizualului, atât în ceea ce priveşte demnitatea umană, cât şi prevederile legale privind imparţialitatea în campania electorală. "Nu este vorba de doar o campanie, ci de toate campaniile din 2009 încoace", a spus Iorga.

Însă după ce a fost luată decizia şi după discutarea unui alt punct de pe ordinea de zi, Viorel-Vasile Buda, vicepreşedinte al CNA, a spus că discuţia despre Televiziunea Prahova va fi reluată, pentru că a venit responsabilul editorial al postului. 

Narcisa Iorga însă nu a fost de acord cu reluarea votului, precizând că în procesul verbal a fost consemnat faptul că solicitarea de prelungire a licenţei pentru Televiziunea Prahova a fost respinsă. "Putem să audiem, dar votul a fost dat", a spus Iorga.

Ulterior, membrii CNA au decis să iasă din sala de şedinţe şi să meargă într-un birou pentru a se consulta. După ce au revenit în sala de şedinţe, Viorel-Vasile Buda a spus că a fost vorba despre "o neînţelegere" în cazul postului Televiziune Prahova, pe care "şi-o asumă". El a mai spus că discuţia cu reprezentantul editorial al postului Televiziune Prahova va avea loc în următoarea şedinţă a CNA, care va avea loc marţea viitoare.

O altă situaţie din şedinţa de joi a CNA care a părut să îl nemulţumească pe Valentin Jucan a fost aceea că, în cazul solicitării societăţii Geopol International SRL (controlată de Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru) de acordare a unei licenţe audiovizuale prin satelit pentru televiziunea de ştiri Realitatea Plus, iniţial, secretariatul CNA a crezut că Monica Gubernat a votat pentru respingerea acordării licenţei, în acelaşi fel ca Valentin Jucan şi Narcisa Iorga. Ulterior, însă, Monica Gubernat a informat secretariatul CNA că a votat pentru acordarea licenţei.

Membrii CNA au avut păreri diferite şi când au analizat emisiunile "Telejurnal" şi "Decizi pentru România", difuzate pe 8 şi 9 decembrie, la TVR 1. Astfel, Narcisa Iorga a propus somarea publică a TVR 1, pentru lipsă de echilibru în prezentarea competitorilor electorali în campania electorală pentru parlamentare, însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată. Pentru somarea publică a TVR 1 au votat Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Lorand Turos, în timp ce pentru respingerea aplicării acestei sancţiuni au votat Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Laura Georgescu, Viorel-Vasile Buda, Monica Gubernat şi Valentin Jucan.

Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular în CNA în februarie 2012. Jucan a fost propus pentru această funcţie de grupul parlamentar PDL din Senat, iar mandatul său va expira în 2018.

Consiliul Naţional al Audiovizualului are, în prezent, următoarea componenţă: Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Răsvan Popescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu şi Valentin-Alexandru Jucan.

Un alt membru al CNA, Mihai Mălaimare, şi-a dat demisia din funcţia de membru titular al CNA pe 11 ianuarie, ca urmare a faptului că Agenţia Naţională de Integritate a iniţiat o cercetare în ceea ce îl priveşte, cu suspiciunea de incompatibilitate între funcţia de membru al CNA şi cea de manager al Teatrului Masca din Capitală, potrivit unui comunicat remis agenţiei de presă MEDIAFAX, în 15 ianuarie.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.

Membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului iniţial de 6 ani.

Potrivit Legii audiovizualului, membrii Consiliului au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat. Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici