Topul 10 al tweet-urilor care au marcat istoria

Câteva mesaje trimise de Oprah Winfrey, Barack Obama şi papa Benedict al XVI-lea, care se numără printre miliardele postate în fiecare săptămână pe platforma Twitter, au intrat în istorie şi au marcat evoluţia acestei reţele de socializare cu sediul general la San Francisco.

144 afișări
Imaginea articolului Topul 10 al tweet-urilor care au marcat istoria

Topul 10 al tweet-urilor care au marcat istoria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prezentăm mai jos Topul 10 al celor mai marcante tweet-uri din istorie.

"Tocmai am instalat twitter" - Primul mesaj automat al cofondatorului Twitter Jack Dorsey, care a trimis în aceeaşi zi (21 martie 2006) primul său tweet în direct, prin care îşi invita colegii de muncă să i se alăture pe această platformă.

"Arestat" - Studentul american James Buck a trimis acest tweet, în aprilie 2008, după ce a fost arestat de autorităţile egiptene în timpul unui protest. Mesajul în cauză a arătat felul în care această reţea de socializare poate fi folosită ca instrument de aderare la o cauză, întrucât protestele care au urmat au condus la eliberarea lui James Buck. "Liber", a anunţat el imediat după aceea pe Twitter.

"E un avion pe Hudson. Sunt pe feribotul care va recupera oamenii din apă. E o nebunie" - Un avion al companiei aeriene US Airways s-a prăbuşit în râul Hudson din New York în ianuarie 2009. Tweet-ul său şi altele trimise de martori şi de pasageri erau însoţite de un link către o fotografie a zonei, generând astfel o informaţie reală, la fel ca presa tradiţională.

"Salut Tweetos. Merci pentru primirea voastră călduroasă. Mă simt cu adevărat în secolul al XXI-lea" - Oprah Winfrey, supranumită "regina talk show-urilor", a postat primul ei tweet în aprilie 2009 şi are în prezent peste 21 milioane de fallowers. Oprah urmăreşte la rândul ei doar 149 de conturi pe Twitter.

"De pe orbită: lansarea a fost incredibilă! Mă simt în plină formă, muncesc mult şi aprecize aceste privelişti magnifice. Aventura vieţii mele a început!" - Astronautul Mike Massimino a intrat în istorie, publicând primul tweet expediat din spaţiu, în mai 2009.

"Revoluţia Twitter" - Nu este un tweet, ci porecla dată mişcării protestatare din Iran contra alegerii lui Mahmoud Ahmadinejad. Manifestanţii iranieni au folosit această reţea de socializare, în iunie 2009, pentru a dejuca tentativele guvernului de a-i împiedica să comunice între ei. Doi ani mai târziu, Twitter a devenit un instrument foarte des folosit de manifestanţii "Primăverii arabe".

"La ora unu dimineaţa, un elicopter survolează Abbottabad (eveniment rar)" - Consultantul în informatică Sohaib Athar a descris în acest tweet, fără să ştie, raidul efectuat de detaşament de puşcaşi marini americani, în mai 2011, într-o casă din Pakistan în care se ascundea Osama ben Laden, care a fost ucis în timpul acelei operaţiuni.

"Încă patru ani" - Preşedintele american Barack Obama şi-a însoţit victoria de la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2012 cu o fotografie postată pe Twitter în care el şi soţia sa Michelle se îmbrăţişează. Textul său a rămas până astăzi cel mai redistribuit mesaj din istoria reţelei Twitter - de peste 800.000 de ori.

"Dragi prieteni, am bucuria de a intra în contact cu voi prin intermediul Twitter. Mulţumesc pentru reacţia voastră generoasă. Vă binecuvântez din tot sufletul" - Papa Benedict al XVI-lea a lansat, în decembrie 2012, primul cont papal, care are peste 3 milioane de followers.

"Nu mai aveţi electricitate? Nicio problemă. Puteţi în continuare să vă înmuiaţi biscuiţii în cafea pe întuneric" - Oreo, o companie care produce biscuiţi, a postat acest tweet în februarie 2013, la scurt timp după ce o pană de electricitate a întrerupt finala campionatului de fotbal american - extrem de urmăritul Super Bowl. Mesajul a fost considerat un semnal al potenţialului de care dispune Twitter pentru a se adapta la situaţii de urgenţă în timp real.

"Breaking news: două explozii la Casa Albă şi Barack Obama este rănit" - Partizanii regimului sirian din Armata Electronică Siriană au piratat contul agenţiei de presă Associated Press în aprilie 2013, iar mesajul lor a provocat o scădere a cotaţiilor de pe Wall Street. Reţeaua Twitter a devenit astfel, ca şi alte elemente ale mass-media, ţinta atacurilor cibernetice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici