Trei zile de doliu la Curtea de Argeş, iar Zilele Oraşului au fost amânate, după moartea Reginei Ana

Trei zile de doliu vor fi decretate la Curtea de Argeş, respectiv ziua de 13 august, când va fi înmormântată Regina Ana a României, precum şi 12 şi 14 august, iar Zilele Municipiului au fost amânate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2377 afișări
Imaginea articolului Trei zile de doliu la Curtea de Argeş, iar Zilele Oraşului au fost amânate, după moartea Reginei Ana

Trei zile de doliu la Curtea de Argeş, iar Zilele Oraşului au fost amânate, după moartea Reginei Ana (Imagine Petru Mazilescu / Mediafax Foto)

Primarul municipiului Curtea de Argeş, Constantin Panţurescu, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că pentru perioada în care va avea loc înmormântarea Reginei Ana a României erau programate o serie de manifestări artistice, însă autorităţile au decis amânarea acestora.

"Tocmai am avut o întâlnire cu cei din Consiliul Local, am comunicat hotărârea luată în urma discuţiei cu reprezentanţii Casei Regale, iar consilierii au fost cu toţii de acord. Astfel, amânăm Zilele Municipiului Curtea de Argeş, sărbătoare care trebuia să fie în perioada 13-15 august, de Sfântă Mărie. Intenţionăm să desfăşurăm Zilele Municipiului pe 8 septembrie, atunci când e din nou sărbătoare. Moartea Reginei Ana e un moment istoric pe care trebuie să îl gestionăm cât putem de bine. Nu e un eveniment planificat. Pentru distracţie nu ne trebuie o dată anume. Am convocat toate serviciile din municipiu. Cu toţii suntem la datorie. Sunt multe de făcut în municipiu, dar sperăm să fim cu toate gata la timp. Spre exemplu, în această perioadă se desfăşurau lucrări de asfaltare. Forţăm puţin nota pentru ca totul să fie gata mai repede", a spus Constantin Panţurescu.

Potrivit acestuia, la înmormântarea Reginei Ana vor participa peste 15.000 de persoane.

"Cred că în sâmbăta în care are loc înmormântarea vor veni la Curtea de Argeş între 15.000 şi 20.000 de oameni. Pentru că e singurul oraş declarat regal, pe lângă data de 13 august, care din câte se preconizează va fi zi de doliu naţional, la Curtea de Argeş vom mai ţine două zile de doliu, înainte şi după ziua de doliu naţional, respectiv 12 şi 14 august", a adăugat primarul Constantin Panţurescu.

În acelaşi context, Festivalul internaţional de folclor "Carpaţi", care este inclus în Sărbătorile Argeşului şi Muscelului, urma să se desfăşoare în Argeş peste două săptămâni. Pe 14 august, reprezentanţii celor 11 ţări paricipante ar fi trebuit să fie prezenţi la Curtea de Argeş, dar evenimentul nu va mai avea loc în acea zi.

Pe de altă parte, IPS Calnic scrie, despre decesul Reginei Ana, că aceasta "a aşteptat peste 70 de ani ca să se împlinească visul unei vieţi zbuciumate".

"În timp ce orânduiam cele necesare pentru eventualul deces al Reginei Ana, a sosit vestea încetării din viaţă la Spitalul Morges-Elveţia, la 1 august 2016, începutul Postului Adormirii Maicii Domnului. (...) Regina Ana, Regina Speranţei, credea că, într-o bună zi, Regele Mihai se va întoarce acasă, în România! A aşteptat peste 70 de ani ca să se împlinească visul unei vieţi zbuciumate! Aşa a intrat pe Porţile Veşniciei, la 1 august 2016, când creştinătatea Ortodoxă a intrat în Postul Adormirii Maicii Domnului. O jălanie i-a fost întreaga viaţă şi lacrimi sfinte a vărsat în rugăciune către Maica Domnului care acum îi mângâie faţa, zâmbind în soare! Iar trupul ei se va odihni în Catedrala cea nouă a Sfintei Filoteia de la Curtea de Argeş, întru nădejdea Învierii, aici săvârşindu-şi călătoria pământească, loc în care lumina candelei ne va aminti că al Domnului este pământul şi plinirea Lui!", a scris IPS Calinic într-un mesaj postat pe pagina Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.

Casa Regală a României a anunţat programul funeraliilor Reginei Ana, iar, potrivit acestuia, sicriul urmează să fie adus în ţară în data de 9 august, pe Aeroportul Otopeni, iar apoi dus la Castelul Peleş (9 august) şi Palatul Regal din Capitală (11 august), înmormâtarea urmând să aibă loc în 13 august.

Cărţi de condoleanţe sunt deschise, începând de marţi, la Castelul Peleş, la Palatul Regal (Calea Victoriei) şi la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziţia publicului timp de 40 de zile de la data decesului. Mesaje de condoleanţe pot fi transmise online la http://www.familiaregala.ro/mesaje

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici