Trofeul Ursul de Aur va fi prezentat, marţi, la Cinemateca Eforie din Capitală

O proiecţie a filmului "Poziţia copilului", distins cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin anul acesta, va avea loc marţi, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române din Bucureşti, fiind urmată de o discuţie la care vor participa regizorul, producătorul şi o parte din actori.

139 afișări
Imaginea articolului Trofeul Ursul de Aur va fi prezentat, marţi, la Cinemateca Eforie din Capitală

Trofeul Ursul de Aur va fi prezentat, marţi, la Cinemateca Eforie din Capitală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, evenimentul va fi al şaptelea din cadrul KINObservator-ului, iar la finalul discuţiei pe care regizorul, scenaristul şi producătorul Călin Peter Netzer, producătoarea Ada Solomon, actorii Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu şi Adrian Titieni o vor purta cu cei prezenţi, publicului îi va fi prezentat şi trofeul Ursul de Aur obţinut la Festivalul de la Berlin 2013.

Cel de-al şaptelea eveniment din cadrul KINObservator-ului, program organizat de Arhiva Naţională de Filme-Cinemateca Română, în colaborare cu revista Observator cultural, este al treilea din 2013, după cele dedicate filmelor "Rocker", de Marian Crişan, şi "Killing Time", de Florin Piersic Jr. În noiembrie şi decembrie 2012, Sala Union a mai găzduit patru evenimente de succes, avându-i ca invitaţi pe regizorii Cristian Mungiu, Dan Chişu, Paul Negoescu, respectiv Radu Gabrea, alături de o parte dintre membrii echipelor filmelor lansate de ei.

Cel mai recent film al regizorului Călin Peter Netzer, "Poziţia copilului", a câştigat Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2013 (7 - 17 februarie). Primul lungmetraj românesc distins vreodată cu acest trofeu, "Poziţia copilului" a obţinut şi premiul FIPRESCI, acordat de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film.

"Poziţia copilului", o producţie Parada Film, în coproducţie cu Hai Hui Entertainment, vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor, despre relaţia dintre o mamă dominatoare şi fiul său adult. Este un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. În acelaşi timp, filmul este o radiografie a highclass-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Rolurile principale sunt interpretate de Luminiţa Gheorghiu (premiată de Asociaţia Criticilor de Film din Los Angeles, Festivalul de Film de la Namur şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania pentru rolul din "Moartea domnului Lăzărescu", de Cristi Puiu) şi Bogdan Dumitrache (câştigător al premiului pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Locarno, pentru "Din dragoste cu cele mai bune intenţii", de Adrian Sitaru). Din distribuţia filmului mai fac parte cunoscuţii actori Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

Scenariul filmului este scris de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer, directorul de imagine este Andrei Butică, montajul şi sound design-ul sunt semnate de Dana Bunescu, decorurile sunt realizate de Mălina Ionescu, costumele de Irina Marinescu, machiajul de Dana Roşeanu şi Domnica Sava, iar producătorii filmului sunt Călin Peter Netzer şi Ada Solomon.

Călin Peter Netzer a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale", secţia Regie Film. Până la obţinerea diplomei, Netzer realizase deja o serie de scurtmetraje selecţionate şi premiate în numeroase festivaluri de film. Lungmetrajul de debut, "Maria" (2003), a fost selecţionat în peste 40 de festivaluri de film din toată lumea, nominalizat la premiile Academiei de Film Europene şi premiat la festivalurile de film de la Locarno (marele premiu al juriului, Leopardul de Argint pentru Diana Dumbravă şi Şerban Ionescu, menţiunea specială a juriului tânăr), Cottbus (menţiunea specială a juriului, premiul pentru debut, menţiunea specială "Don Quijote"), Paris (marele oremiu).

Al doilea lungmetraj realizat de Călin Peter Netzer a fost multipremiatul "Medalia de onoare" (2010). Producţia a participat la numeroase festivaluri de film din întreaga lume, obţinând premii la Festivalul de Film de la Salonic (marele premiu al juriului "Silver Alexander", cel mai bun scenariu, cel mai bun actor, premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiţia internaţională), Festivalul de la Torino (premiul "Scuola Holden" pentru scenariu, premiul publicului, menţiune specială pentru Victor Rebengiuc), Festivalul Internaţional de Film de la Miami (menţiunea specială a juriului şi premiul Cineuropa), Festivalul Internaţional de Film Transilvania (cea mai bună regie şi cel mai bun actor în rol principal).

Accesul la evenimentul KINObservator se face pe bază de bilet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici