Un muzeu dedicat lui Constantin Brâncuşi va fi înfiinţat la Craiova, cu o investiţie de 7 mil. euro

Constantin Brâncuşi va avea la Craiova un muzeu omagial, sub forma unui Centru Internaţional, pe care Consiliul Judeţean Dolj îl va ridica în curtea Muzeului de Artă din oraş, cu o investiţie de şapte milioane de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

645 afișări
Imaginea articolului Un muzeu dedicat lui Constantin Brâncuşi va fi înfiinţat la Craiova, cu o investiţie de 7 mil. euro

Un muzeu dedicat lui Constantin Brâncuşi va fi înfiinţat la Craiova, cu o investiţie de 7 mil. euro (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunţat într-o conferinţă de presă că proiectul "Centrul Internaţional Constantin Brâncuşi - Centru Turistic Interactiv" va primi o finanţare prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007 - 2013.

"O investiţie fără precedent în ţară, apare într-un moment în care, aşa cum vedeam chiar şi în mass-media, în nicio localitate din România, inclusiv Bucureşti, nu s-a realizat nimic important pentru românul cel mai cunoscut în lume. Consiliul Judeţean Dolj încearcă de ani buni să pună în operă un demers de construire a unui muzeu omagial pentru cel care s-a născut a doua oară la Craiova, după cum spunea chiar marele sculptor, demers care, iată, prinde contur. De aceea, bucuria mea este şi mai mare când anunţ că o investiţie de şapte milioane de euro a fost aprobată şi că ne îndreptăm către toate celelalte faze pe care le implică derularea unui proiect cu fonduri europene. Îmi este clar acum că la Craiova se va petrece un lucru deosebit, pentru care vom fi invidiaţi de toată România. Am convingerea că acest loc se va transforma într-unul de pelerinaj, pentru că şase opere ale lui Constantin Brâncuşi, lucrări aflate în proprietatea CJ Dolj şi păstrate la Muzeul de Artă, vor putea fi acum mult mai bine puse în lumină", a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Şapte milioane de euro vor fi investite în clădire, care este preconizată să fie construită până la sfârşitul anului 2015.

Potrivit Marilenei Bogheanu, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională S-V Oltenia, cofinanţarea proiectului este de 50%, "ceea ce implică şi un efort financiar extraordinar de mare din partea CJ Dolj, pentru a asigura sumele necesare într-un interval relativ scurt, deoarece investiţiile trebuie încheiate până la finele anului 2015".

Pe de altă parte, Senatul a respins o propunere legislativă privind înfiinţarea unui Muzeu Naţional de Artă "Constantin Brâncuşi" la Târgu-Jiu, care ar fi urmat să funcţioneze în subordinea Muzeului Naţional de Artă al României, în administrarea Consiliului Judeţean Gorj şi să primească finanţare din bugetul Ministerului Culturii şi din venituri extrabugetare.

Printre obiectivele acestui muzeu se numără promovarea operei şi vieţii lui Constantin Brâncuşi, identificarea şi inventarierea tuturor lucrărilor artistului aflate pe teritoriul României şi protejarea şi conservarea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" de la Târgu-Jiu, din care fac parte Coloana Infinitului, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor, Masa Tăcerii, se arată în proiectul de lege, care a fost iniţiat de parlamentari de la mai multe partide (PDL, PC, PSD, PNL, PP-DD, UNPR şi minorităţi).

Senatul a fost prima cameră sesizată în privinţa acestui proiect de lege, Camera Deputaţilor fiind cea decizională.

Constantin Brâncuşi (născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, judeţul Gorj - decedat pe 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor român cu contribuţii majore la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. Figură centrală în mişcarea artistică modernă, Constantin Brâncuşi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici