Ziarul Libération a eliminat fotografiile din paginile sale pentru a sublinia importanţa imaginilor

Publicaţia franceză Libération a eliminat toate fotografiile din paginile ediţiei sale de joi pentru a demonstra importanţa şi forţa pe care o au imaginile.

170 afișări
Imaginea articolului Ziarul Libération a eliminat fotografiile din paginile sale pentru a sublinia importanţa imaginilor

Ziarul Libération a eliminat fotografiile din paginile sale pentru a sublinia importanţa imaginilor (Imagine: journal.liberation.fr)

Chiar în ziua în care la Paris s-a deschis târgul de fotografie Paris Photo, ziarul francez Libération a decis să scoată din paginile ediţiei sale din 14 noiembrie toate imaginile, în încercarea de a arăta importanţa şi puterea pe care o au fotografiile într-o perioadă în care industria media se confruntă cu schimbări fără precedent, au declarat editorii cotidianului, informează bjp-online.com.

Efectul vizual este unul şocant, potrivit jurnalistei Brigitte Ollier, de la departamentul cultural al Libération.

"Pentru prima dată în istoria sa, Libération este publicat fără fotografii. În locul imaginilor, poate fi văzută o serie de chenare goale, care creează o formă de tăcere, una inconfortabilă. Este ceva care atrage atenţia, informaţia lipseşte, este ca şi cum am avea de-a face cu un ziar mut. (Un ziar) fără sunet, fără această muzică internă care acompaniază priveliştea", a spus Brigitte Ollier.

Titlul afişat pe prima pagină a insolitei ediţii a acestei publicaţii este "Aujourd'hui, un «Libé» sans photo". Editorii publicaţiei au explicat decizia luată prin faptul că vor să aducă "eterna lor recunoştinţă" fotografiilor, fie că sunt realizate de fotojurnalişti, fotografi de modă, portretişti sau artişti conceptuali.

"Pasiunea noastră pentru fotografie nu a fost pusă niciodată la îndoială - nu din cauză că este folosită pentru a înfrumuseţa, şoca sau ilustra, ci pentru că fotografia ia pulsul lumii în care trăim. Alegerea zilei de deschidere a Paris Photo pentru «instalarea» acestor imagini albe scoate în evidenţă angajamentul nostru faţă de fotografie", au spus editorii publicaţiei.

Însă aceştia atrag atenţia că nu poate fi ignorată situaţia devastatoare în care se găsesc în prezent fotojurnaliştii, în special cei de război, care îşi riscă viaţa pe câmpurile de luptă.

Un plan al imaginilor lipsă din Libération este prezentat în ultimele două pagini ale acestei insolite ediţii. De această dată, sunt prezentate numai imaginile, în timp ce articolele au fost înlăturate.

Târgul de fotografie Paris Photo se desfăşoară la Grand Palais din Paris, în perioada 14 - 17 noiembrie, fiind unul ditnre cele mai importante evenimente de profil din lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici