Ziua Z  78 ani de la Debarcarea în Normandia. Cum erau încurajaţi soldaţii americani de către un viitor preşedinte american

Luni, 6 iunie 2022, se împlinesc 78 ani de la declanşarea uneia dintre celei mai mari operaţiuni din istoria celui de-al Doilea Război Mondial, Operaţiunea Overlord, cunoscută ca D-Day (Ziua Z) şi Debarcarea în Normandia.

1528 afișări
Imaginea articolului 78 ani de la Debarcarea în Normandia. Cum erau încurajaţi soldaţii americani de către un viitor preşedinte american

Sursa Foto - National Archives and Records Administration

Conform enciclopediei Britannica, trupele americane au debarcat simultan alături de trupele britanice şi canadiene în cinci zone separate de pe plajele Normandiei, Franţa, atunci ocupată de Germania Nazistă.

Scopul Aliaţilor a fost eliberarea Franţei şi să pună capăt definitiv Reich-ului nazist care terorizase Europa de 5 ani. 

Operaţiunea a debutat cu un asalt aerian cu 1.200 de avioane care au bombardat poziţiile defensive germane, urmat de un asalt amfibiu care a implicat peste 5.000 de nave.  

Până în zorii zilei de 6 iunie, mii de paraşutişti erau deja la sol în spatele liniilor inamice, asigurând securitatea pe podurile şi drumurile de retragere.

Debarcările amfibii au început la ora 6:30. Britanicii şi canadienii au capturat plajele cu numele de cod Gold, Juno şi Sword.

Americanii au capturat cu uşurinţă Utah Beach, dar s-au confruntat cu o rezistenţă puternică pe Omaha Beach, unde au fost peste 2.000 de americani răpuşi de gloanţele mitralierelor ale naziştilor. 

Până la sfârşitul zilei, aproximativ 156.000 de soldaţi anglo-americani au ocupat cu succes plajele Normandiei. Potrivit unor estimări, peste 4.000 de trupe aliate şi-au pierdut viaţa în invazia de Ziua Z, cu alte mii de răniţi sau dispăruţi.

Peste două milioane de soldaţi aliaţi se aflau în Franţa până la sfârşitul lunii august.

Până la sfârşitul lunii august 1944, tot nordul Franţei fusese eliberat, iar în primăvara anului următor, regimul nazist a capitulat, copleşit de forţele anglo-americane dinspre vest şi  de cele sovietice dinspre est. 

Atât de sângeroasă, dar impresionantă  a fost debarcarea încât că a fost reprodusă în filme (Saving Private Ryan, The Longest Day) şi în jocuri video (Company of Heroes, Medal of Honor Allied Assault, Call of Duty WW2). 

Mai jos se află mesajul  generalul american al Forţelor Expediţionare Aliate, Dwight Eisenhower (viitor preşedinte al Statelor Unite ale Americii între anii 1953-1961) în care îi încuraja pe soldaţii aliaţi, înainte să pornească spre focurile inamice în debarcarea pe plajele Normandiei pentru eliberarea Europei. 

"Soldaţi, marinari şi aviatori ai Forţelor Expediţionare Aliate!

Sunteţi pe cale să vă îmbarcaţi în Marea Cruciadă, spre care ne-am străduit în aceste multe luni. Ochii lumii sunt asupra voastră. Speranţa şi rugăciunile oamenilor iubitori de libertate de pretutindeni mărşăluiesc cu voi. În companie cu aliaţii noştri curajoşi şi fraţii de arme de pe alte fronturi, veţi aduce distrugerea maşinii de război germane, eliminarea tiraniei naziste asupra popoarelor asuprite din Europa şi securitatea pentru noi înşine într-o lume liberă.

Sarcina voastră nu va fi una uşoară. Inamicul vostru este bine antrenat , bine echipat  şi călit în luptă. El va lupta cu sălbăticie.

Dar acesta este anul 1944! S-au întâmplat multe de la triumfurile naziste din 1940-41. Naţiunile Unite au provocat germanilor mari înfrângeri, în luptă deschisă, de la om la om. Ofensiva noastră aeriană le-a redus serios forţa aeriană şi capacitatea lor de a duce război la sol. Fronturile noastre interne ne-au oferit o superioritate covârşitoare în ceea ce priveşte armele şi muniţiile de război şi ne-au pus la dispoziţie mari rezerve de luptători antrenaţi. Valul s-a întors! Oamenii liberi din lume mărşăluiesc împreună spre Victorie!

Am deplină încredere în curajul vostru, în devotamentul faţă de datorie şi în priceperea voastră în luptă. Nu vom accepta nimic mai puţin decât Victorie deplină!

Mult noroc! Şi să implorăm binecuvântarea lui Dumnezeu Atotputernic asupra acestei mari şi nobile întreprinderi".

 

O paradă  a fost organizată într-o comună  din Franţa, Sainte-Mère-Église, cu ocazia aniversării a 78 ani de la eliberarea Franţei. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici