Acţionarii Fondului Proprietatea pot să vândă titlurile începând de vineri

Acţionarii Fondului Proprietatea pot să vândă acţiunile începând de vineri, 11 ianuarie, conform Legii societăţilor comerciale, aplicabilă înainte de listarea companiei la BVB, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea prin care Guvernul a modificat statutul Fondului.

20 afișări
Imaginea articolului Acţionarii Fondului Proprietatea pot să vândă titlurile începând de vineri

Acţionarii Fondului Proprietatea pot să vândă titlurile începând de vineri

"Acţionarii Fondului Proprietatea au posibilitatea să-şi cesioneze titlurile conform Legii societăţilor comerciale, până la listarea Fondului la bursă. Depozitarul Central poate, după intrarea în vigoare a hotărârii de Guvern, respectiv de la momentul publicării în Monitorul Oficial, să opereze vânzările de acţiuni ale Fondului Proprietatea. Astfel de tranzacţii se fac şi în cazul cesiunii titlurilor societăţilor închise", a declarat agenţiei MEDIAFAX directorul general al Depozitarului Central, Adriana Tănăsoiu.

Guvernul a aprobat în luna decembrie a anului 2007 o hotărâre prin care a adus unele modificări la statutul Fondului Proprietatea, care clarifică modalitatea de înstrăinarare a titlurilor. Decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial.

Astfel, cesiunea parţială sau totală a acţiunilor între acţionari sau terţi se va face în condiţiile şi cu procedura prevăzute de lege, conform noului act constitutiv al Fondului.

Prevederile actului constitutiv vor fi completate cu dispoziţiile Legii 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, iar legislaţia pieţei de capital va fi aplicabilă Fondului Proprietatea din momentul admiterii la tranzacţionare a societăţii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), se menţionează în noul act constitutiv al Fondului.

În legislaţia anterioară exista o prevedere interpretabilă, nefiind precizat ce operaţiuni pot fi făcute cu acţiunile Fondului Proprietatea înainte de listarea acestuia la BVB.

Astfel, vânzarea acţiunilor deţinute la Fondul Proprietatea înainte de listare era riscantă, întrucât legislaţia nu reglementa clar această posibilitate, existând pericolul ca tranzacţia să fie anulată în urma unei acţiuni în justiţie.

În HG 1.481/2005 privind înfiinţarea Fondului Proprietatea se arată, la articolul 5 din anexa care include actul constitutiv, că "tranzacţionarea acţiunilor Fondului Proprietatea se va face pe pieţe reglementate".

Începând cu luna octombrie 2007, foştilor proprietari de imobile naţionalizate li s-a dat dreptul să aleagă cu privire la modalitatea de valorificare a titlurilor de despăgubire, astfel că persoanele care au ales plata în numerar în contul despăgubirilor, în limită de 500.000 de lei, pot depune cererile la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor timp de şase luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici