Afacerile din comerţul auto au crescut cu 4,5% în mai, iar cele din servicii au urcat cu 3,6%

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete şi cel din serviciile de piaţă prestate populaţiei au crescut în mai faţă de aceeaşi lună din 2010, ca serie brută, cu 4,5% şi, respectiv, cu 3,6%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

151 afișări
Imaginea articolului Afacerile din comerţul auto au crescut cu 4,5% în mai, iar cele din servicii au urcat cu 3,6%

Afacerile din comerţul auto au crescut cu 4,5% în mai, iar cele din servicii au urcat cu 3,6% (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în mai faţă de luna similară a anului trecut, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete s-a majorat cu 5,7%, iar volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a urcat cu 3,6%.

Creşterile din comerţul auto s-au datorat vânzărilor de autovehicule, care au crescut cu 5,8%, şi celor de piese şi accesorii pentru autovehicule, care au urcat cu 4,1%.

Scǎderi s-au înregistrat la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor, de 56,5%, şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor, de 0,5%.

Comparativ cu aprilie, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în mai atât ca serie brută cu 5,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,9%. Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a avansat ca serie brută cu 5,3%, iar ca serie ajustată a scǎzut cu 2,7%.

În perioada analizată au înregistrat creşteri vânzările de autovehicule (+8,2%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+3%) şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+2,1%), iar scădere comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinere şi reparare a motocicletelor (9%).

În ceea ce priveşte serviciile prestate populaţiei, activităţile hotelurilor şi restaurantelor au înregistrat cea mai mare creştere, de 18,4%, urmate de serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, de 8,2%, activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor, de 6%, şi de activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor, de 0,3%. Serviciile provenite din alte activităţi şi jocurile de noroc au consemnat reduceri de 12,7% şi, respectiv, 10,2%.

În primele cinci luni ale anului, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut, faţă de perioada similară din 2010, cu 3,7% ca serie brută şi cu 4,5% ca serie ajustată. Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a urcat ca serie brută cu 6,7% şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8,7%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici