Agenţia de supraveghere financiară de la Vatican, la primul raport: 6 cazuri "suspecte" în 2012

Agenţia de supraveghere financiară din Vatican, înfiinţată în 2010, a prezentat primul raport privind spălarea de bani, care arată că numărul cazurilor de "activitate financiară suspectă" a crescut la 6 anul trecut, de la numai unul în 2011.

160 afișări
Imaginea articolului Agenţia de supraveghere financiară de la Vatican, la primul raport: 6 cazuri "suspecte" în 2012

Agenţia de supraveghere financiară de la Vatican, la primul raport: 6 cazuri "suspecte" în 2012 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Din cele 6 incidente raportate, justiţia anchetează două pentru a determina dacă este vorba despre activitate infracţională, se spune în documentul de 64 de pagini, transmite CNN Money.

Raportul prezintă eforturile Vaticanului de a combate spălarea de bani şi finanţarea activităţilor teroriste, în colaborare cu alte guverne şi agenţii internaţionale.

Agenţia de supraveghere financiară de la Vatican a fost înfiinţată în 2010, pentru a combate spălarea de bani şi a îmbunătăţi transparenţa financiară a statului.

Şeful autorităţii, elveţianul Rene Brulhart, cunoscut pentru activitatea ca director al Diviziei de Informaţii Financiare din Liechtenstein, a declarat într-o conferinţă de presă că agenţia a început să monitorizeze tranzacţii în colaborare cu poliţia Vaticanului şi alte autorităţi.

Brulhart a precizat că a primit anul trecut şapte recomandări de la Moneyval, agenţia pentru combaterea spălării banilor subordonată Consiliului Europei, căreia îi va prezenta un raport de activitate la finalul acestui an.

Banca Vaticanului încearcă de asemenea să-şi îmbunătăţească transparenţa şi a anunţat recent că va lansa un site unde va publica rapoarte anuale de activitate.

Banca deserveşte mii de organizaţii catolice de caritate, ordine religioase şi dioceze din întreaga lume, pe lângă cei 500 de clienţi care locuiesc la Vatican. Banca administrează 33.400 de conturi şi deţine active de aproximativ 8 miliarde de dolari.

Experţii consideră că riscul de infracţionalitate financiară la Vatican este scăzut, însă activitatea globală a băncii, volumul ridicat de tranzacţii în cash şi absenţa informaţiilor privind unii titulari de conturi ar putea atrage atenţia crimei organizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici