ANAF: Băncile au vândut credite neperformante pentru sume foarte mici

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a făcut recent o inspecţie la instituţiile bancare, unde a constatat nereguli în ceea ce priveşte vânzarea creditelor neperformante şi deducerea unor cheltuieli, au precizat reprezentanţii instituţiei, la solicitarea Mediafax.

865 afișări
Imaginea articolului ANAF: Băncile au vândut credite neperformante pentru sume foarte mici

"Urmare a inspecţiilor fiscale desfăşurate a fost constatată vânzarea de credite neperformante pentru sume foarte mici, profitându-se de faptul că legislaţia fiscală permite deducerea integrală a provizioanelor constituite potrivit politicii fiecărei bănci", se arată în răspunsul ANAF.

Inspectorii Fiscului au mai constatat că s-au făcut vânzări de credite performante la valoare nominală către afiliaţi din alte ţări, dobânda şi comisioanele pentru acestea încasându-se în ţările respective, dar şi că s-au acordat credite către societăţi care aveau acelaşi sediu, aceeaşi asociaţi sau rude ale acestora, cu garanţii bancare supraevaluate şi care nu s-au mai încasat, "acest lucru fiind cunoscut a priori de angajaţii băncilor care le-au acordat".

"Conform prevederilor articolului 113 din Codul de procedură fiscală, obiectul inspecţiei fiscale reprezintă: activitatea ce are ca obiect verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale, corectitudinii şi exactităţii îndeplinirii obligaţiilor în legătură cu stabilirea obligaţiilor fiscale de către contribuabil/plătitor, respectării prevederilor legislaţiei fiscale şi contabile, verificarea sau stabilirea, după caz, a bazelor de impozitare şi a situaţiilor de fapt aferente, stabilirea diferenţelor de obligaţii fiscale principale", se precizează în adresa ANAF.

Ca urmare, Fiscul nu a admis la deducere cheltuielile reprezentând valoarea creditelor neperformante care nu au fost acordate cu respectarea normelor bancare.

În aprilie, Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR a prezentat o analiză pe care a făcut-o pe marginea vânzărilor creditelor neperformante, arătând că băncile locale au vândut anul trecut creditele neperformante pe segmentul corporate la un preţ mediu de 9% din valoarea nominală a împrumutului, în timp ce în cazul creditelor pentru retail preţul mediu a fost de 12%, conform Ziarului Financiar.

Creditele neperformante corporate vândute de băncile locale în 2016 au însumat 437 milioane de euro anul trecut, în timp ce volumul creditelor neperformante de retail au cumulat 288 milioane de euro, potrivit lui Florin Georgescu.

Prim-viceguvernatorul aprecia că nivelul de preţ la care băncile au vândut creditele neperformante este redus, de aceea este necesară o investigaţie a Fiscului.

Anul trecut băncile din România au vândut credite neperformante în valoare de 1,4 miliarde de euro, clasându-se pe locul doi în regiune după Ungaria.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici