ANALIZĂ: Dividendele record şi rezervele la maximul ultimilor zece ani nu readuc şi investiţiile în Europa

Companiile din Europa de Vest vor plăti în acest an acţionarilor dividende record, în timp ce rezervele au ajuns la 2.000 miliarde euro, maximul ultimului deceniu, însă investiţiile şi angajările se lasă aşteptate pe fondul neîncrederii în revenirea economiei, potrivit unei analize Bloomberg.

432 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Dividendele record şi rezervele la maximul ultimilor zece ani nu readuc şi investiţiile în Europa

ANALIZĂ: Dividendele record şi rezervele la maximul ultimilor zece ani nu readuc şi investiţiile în Europa (Imagine: Shutterstock)

Cu toate acestea, investiţiile şi angajările se lasă aşteptate, pe fondul încrederii scăzute din mediul de afaceri în revenirea economiei.

Şefii companiilor din zona euro aşteaptă să constate rezultatele politicii monetare laxe a Băncii Centrale Europene înainte de a lua vreo decizie privind investiţiile, potrivit lui Stewart Richardson de la RMG Wealth Management.

"Sunt bani, dar companiile nu vor să investească în programe mari de cheltuieli de capital. Nu sunt siguri de unde va veni creşterea şi se pune accentul în măsură covârşitoare pe consolidarea siuaţiei financiare şi a preţului acţiunilor", comentează analistul.

Companiile care fac parte din indicele Stoxx Europe 600 al celor mai importante acţiuni listate pe cele 18 burse vest-europene vor distribui în acest an un dividend mediu de 11,54 euro pe acţiune, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, în condiţiile în care datele sunt centralizate începând din 2002, potrivit estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg.

Totodată, fluxul de numerar generat de afacerile din Europa va atinge în medie 37,45 euro pe acţiune, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. Valoarea acţiunilor europene s-a dublat în ultimii cinci ani, după relaxarea politicii monetare a BCE şi angajamentul asumat în timpul crizei datoriilor de stat de preşedintele instituţiei, Mario Draghi, de a face totul pentru supravieţuirea monedei unice.

Faţă de 2008, rezervele acumulate de companii s-au dublat, în timp ce cheltuielile de capital au scăzut, în medie, la 18,37 euro pe acţiune anul trecut, de la 20,17 euro pe acţiune, potrivit datelor Bloomberg.

Un sondaj efectuat în luna martie de grupul american Bank of America în rândul a aproape 60 de manageri de fonduri globale de investiţii relevă că aceştia recomandă companiilor să prioritizeze investiţiile, şi nu răscumpărarea de acţiuni sau majorarea dividendelor.

Acţiunile europene au crescut anul trecut cu 17%, datorită încrederii investitorilor că revigorarea economiei din zona euro, după o recesiune prelungită, va conduce la profituri mai mari.

Unii analişti notează că revenirea investiţiilor ar putea întârzia încă doi ani, deoarece majoritatea companiilor se concentrează în prezent pe creşterea dividendelor.

Economia zonei euro va creşte cu 1,1% în acest an, prima creştere anuală din 2011, potrivit estimărilor economiştilor contactaţi de Bloomberg. Profiturile companiilor europene vor urca în 2014 cu 9%, la cel mai ridicat nivel din 2007, potrivit analiştilor.

Europa a generat anul trecut un sfert din cheltuielile de capital la nivel global, faţă de o treime în 2003, potrivit datelor Standard & Poor's. Agenţia de rating anticipează că revigorarea investiţiilor va fi un proces lent în Europa, situaţie care va încetini creşterea economică şi va avea efecte severe pe piaţa muncii.

Şomajul din zona euro stagnează de cinci luni consecutive aproape de nivelul record de 12%, subliniind revenirea modestă a economiei după criza economică şi recesiunea prelungită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici