Arieratele statului trebuie să scadă în acest an de la 1,5 miliarde lei la 480 de milioane lei

Arieratele bugetului general consolidat au urcat la 1,5 miliarde lei în decembrie 2009, de la 1,08 miliarde lei în 2008 şi trebuie să fie reduse până la finele acestui an la 480 de milioane lei, potrivit scrisorii suplimentare din februarie la acordul stand-by cu FMI, obţinută de MEDIAFAX.

20 afișări
Imaginea articolului Arieratele statului trebuie să scadă în acest an de la 1,5 miliarde lei la 480 de milioane lei

Arieratele statului trebuie să scadă în acest an de la 1,5 miliarde lei la 480 de milioane lei (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

Potrivit documentului, stocul de arierate a urcat în noiembrie 2009 la 1,4 miliarde lei şi se estimează că la finele anului a atins 1,5 miliarde lei, cu 600 de milioane lei mai mult decât ţinta convenită de autorităţiile române cu experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).

De altfel, România a obţinut săptămâna trecută de la Consiliul Director al FMI derogare de la acest criteriu de performanţă, odată cu aprobarea tranşelor a treia şi a patra din cadrul acordului de împrumut care însumează 2,3 miliarde euro.

"Vom rambursa două treimi din stocul restant de arierate până la finele lui 2010, eliminarea integrală a arieratelor fiind acum planificată pentru finele lunii aprilie 2011. Solicităm o re-etapizare a criteriului de performanţă respectiv, care să reflecte acest obiectiv mai realist", se arată în document.

Totodată, Guvernul s-a angajat să utilizeze veniturile iniţiale provenite din noua taxă de participare a pacienţilor din sistemul de sănătate pentru a acoperi arieratele din sectorul medical.

Noul calendar privind ţintele de arierate stabileşte reducerea stocului până la 1,27 miliarde lei la finele lui martie, 1,09 miliarde lei la jumătatea anului, 810 milioane lei după primele nouă luni şi 480 de milioane lei la sfârşitul anului.

De asemenea, arieratele la buget trebuie eliminate în totalitate până la finele lunii aprilie 2010, când este programată şi închiderea programului cu FMI.

"În caz de necesitate, Guvernul va lua măsurile corective pentru a preveni acumularea de noi arierate. În accepţiunea programului, arierate înseamnă sume de plată trecute de scadenţă cu 90 de zile", se mai spune în scrisoare.

De asemenea, Guvernul s-a angajat să nu acumuleze artierate la datoria externă pe durata programului, respectiv să nu aibă întârzieri la plată mai mari de 7 zile de la scadenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici