ASF investighează listarea DIGI, chiar dacă operaţiunea fost autorizată în Olanda

Autoritatea de Supraveghere Financiară - ASF - anunţă, într-un comunicat transmis marţi, că a demarat investigaţii privind listarea DIGI, chiar dacă aceasta a fost autorizată în Olanda. Reacţia ASF vine ca urmare a unor declaraţii pe tema Pilonului II de pensii lansate de consilierul Darius Vâlcov.

243 afișări
Imaginea articolului ASF investighează listarea DIGI, chiar dacă operaţiunea fost autorizată în Olanda

ASF investighează listarea DIGI, chiar dacă operaţiunea fost autorizată în Olanda

Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a postat duminică, pe Facebook, că încă aşteaptă răspunsul din partea ASF cu privire la valoarea contabilă a acţiunilor Digi, întrebând dacă valoarea acţiunilor este 1,08 lei, iar patru milioane de pensionari au cumpărat acţiunile la o valoare de 40 de lei.

În replică, ASF transmite, marţi, că a demarat „o investigaţie a tuturor aspectelor rezultate în urma informaţiilor apărute în spaţiul public”.

„În situaţia în care, în urma analizelor efectuate, Autoritatea constată nerespectări ale legislaţiei care guvernează activitatea entităţilor supravegheate, adoptă măsurile care se impun conform legii sau sesizează, după caz, organele abilitate”, precizează ASF.

„Având în vedere principiul liberei circulaţii a capitalului la nivel european, orice emitent dintr-un stat membru al Uniunii Europene (UE) se poate lista în alt stat membru UE, prin procedura de paşaportare (passporting). În astfel de situaţii, prospectul de emisiune trebuie aprobat de către autoritatea de supraveghere din statul de origine. În cazul listării la Bursa de Valori Bucureşti a companiei Digi Communications N.V., prospectul de emisiune a fost aprobat de autoritatea din Olanda, Autoritatea de Supraveghere Financiară fiind doar notificată cu privire la acest demers. Prospectul, făcut public în vederea listării, pune la dispoziţia investitorilor toate informaţiile relevante despre situaţia companiei şi menţionează inclusiv riscurile asociate, precum: riscuri referitoare la activitatea şi industria în cadrul căreia societatea îşi desfăşoară activitatea, riscuri legate de aspecte legale, de reglementare şi de litigii, riscuri legate de investiţiile în ţările în care societatea îşi desfăşoară activitatea, riscuri legate de poziţia financiară şi riscuri legate de ofertă şi de acţiuni”, se arată în comunicatul ASF.

„Asigurarea stabilităţii pieţelor financiare non-bancare, precum şi verificarea respectării prevederilor legale incidente acestor pieţe, reprezintă obiective fundamentale ale ASF”, precizează Autoritatea.

ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici