Aurul şi francul elveţian au atins noi maxime istorice

Preţul aurului a atins luni un nou record istoric, peste 1.600 de dolari pe uncie, iar francul elveţian a ajuns la un nou maxim record în raport cu moneda euro, investitorii migrând în masă către active cu un grad ridicat de siguranţă, pe fondul temerilor privind datoriile de stat din Europa şi SUA.

1400 afișări
Imaginea articolului Aurul şi francul elveţian au atins noi maxime istorice

Lingouri aur (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aurul s-a apreciat pe piaţa spot până la un maxim de 1.600,4 dolari pe uncie şi se tranzacţionează în urcare cu circa 0,4% faţă de referinţă, la 1.598,76 dolari pe uncie. Aurul a crescut cu peste 3% săptămâna trecută şi în cea precedentă, cea mai abruptă creştere din februarie 2009.

Investitorii se adăpostesc tot mai mult de posibilitatea unui default pe datoria de stat atât în zona euro, cât şi în Statele Unite.

Politicienii de la Washington încearcă să ajungă la un acord privind reducerea deficitului bugetar şi ridicarea plafonului datoriei publice înainte de luna august, când Trezoreria a avertizat că ar putea începe să-şi onoreze selectiv plăţile, în funcţie de priorităţi, dacă nu se va putea împrumuta. Investitorii au ignorat până acum disputa, însă apropierea termenului limită a provocat reacţii adverse pe pieţe în ultimele săptămâni, mai ales după avertismentele lansate de agenţiile de rating.

În Europa, miniştrii Finanţelor din zona euro se vor reuni joi pentru a discuta "despre stabilitatea financiară" a regiunii.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut duminică o contribuţie majoră din partea investitorilor privaţi la salvarea Greciei. Liderii europeni trebuie să găsească rapid o soluţie agreată de toate părţile implicate, de la instituţiile financiare internaţionale la BCE, agenţiile de rating şi nu în ultimul rând guvernul elen.

Pe piaţa valutară, moneda euro s-a depreciat cu 0,7% faţă de dolar, iar francul elveţian a atins noi maxime istorice atât faţă de euro, cât şi în raport cu moneda americană.

Euro se tranzacţionează în prezent în jurul nivelului de 1,405 dolari pe unitate, respectiv 1,1471 franci.

Aurul a atins maxime record faţă de mai multe valute, inclusiv euro, lira sterlină şi dolarul canadian.

Acţiunile europene au scăzut în prima parte a şedinţei bursiere, în frunte cu cele din sectorul bancar, rezultatele testelor de stres prezentate vineri de autorităţi nereuşind să calmeze temerile legate de consecinţele crizei datoriilor de stat asupra instituţiilor de credit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici