Bănci elveţiene blochează parţial accesul clienţilor străini la conturi

Unele bănci elveţiene blochează parţial accesul clienţilor străini la conturi, în contextul negocierii unor tratate privind evaziunea fiscală între guvernul elveţian şi Germania, Marea Britanie şi Statele Unite, transmite Bloomberg.

310 afișări
Imaginea articolului Bănci elveţiene blochează parţial accesul clienţilor străini la conturi

Bănci elveţiene blochează parţial accesul clienţilor străini la conturi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este un nou tip de plângere pe care o tot primim de la începutul anului. Mă tem că aceste cazuri se vor înmulţi", a declarat ombudsmanul bancar al Elveţiei, Hanspeter Haeni, adăugând că nu poate numi băncile vizate. Ombudsman este o personalitate independentă care are sarcina să examineze plângerile cetăţenilor împotriva administraţiei.

Numărul total de plângeri primite în acest an de Haeni de la clienţi cu privire la comportamentul băncilor elveţiene a depăşit deja totalul de 39 din 2010, ajungând la 44 în primele şase luni.

Majoritatea reclamaţiilor din acest an vin de la clienţi americani şi germani.

Elveţia negociază cu Germania, Marea Britanie şi Statele Unite pentru rezolvarea problemei activelor netaxate ajunse în conturi bancare elveţiene. Cele patru ţări discută o propunere de a percepe, în Elveţia, impozite pe dobânzile, dividendele, câştigurile de capital sau veniturile din investiţii obţinute de clienţi cu conturi bancare offshore, precum şi aplicarea unei taxe aferente perioadei de nedeclarare a veniturilor.

UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a acceptat în 2009 să cedeze autorităţilor din SUA datele a 4.500 de clienţi americani suspectaţi de evaziune fiscală. Autorităţile germane anchetează de anul trecut circa 1.100 de clienţi germani ai Credit Suisse, a doua mare bancă din Elveţia, după ce au obţinut informaţii privind sume nedeclarate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici