Băsescu: Dau mandat lui Ponta şi Isărescu pentru scrisoarea cu FMI, fără acciză şi "electorată"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că va da mandat pentru semnarea scrisorii cu FMI ministrului Finanţelor, Victor Ponta, şi guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, condiţionând ca în document să nu apară acciza pe combustibil şi celebra "electorată".

978 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Dau mandat lui Ponta şi Isărescu pentru scrisoarea cu FMI, fără acciză şi "electorată"

Băsescu: Dau mandat lui Ponta şi Isărescu pentru scrisoarea cu FMI, fără acciză şi "electorată" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Din punctul meu de vedere, scrisoarea poate fi semnată. Voi da mandat de semnare de către ministrul de Finanţe, actualmente Victor Viorel Ponta, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu două condiţii", a anunţat preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a arătat că în scrisoare nu poate să apară creşterea taxei pe combustibil,  motorină şi benzină, aşa cum doreşte premierul.

El a adăugat că a doua condiţie este ca în scrisoare să nu apară "celebra electorată".

"Voi semna scrisoarea şi o voi semna imediat ce trece prin Guvern, sper că astăzi", a mai precizat preşedintele, menţionând că semnarea interimatelor miniştrilor şi scrisoarea către FMI, dacă se fac astăzi, sunt semnale de oarecare stabilitate a României.

Premierul Victor Ponta a avut, miercuri dimineaţă, o scurtă discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni.

Victor Ponta, ministru interimar de Finanţe, a relatat că l-a anunţat pe preşedintele Traian Băsescu, în discuţia avută înaintea şedinţei de miercuri a Guvernului, că Executivul va adopta memorandumul cu FMI "în condiţiile discutate" şi că şeful statului va semna documentul.

"I-am spus preşedintelui faptul că vom adopta memorandumul de înţelegere cu FMI în condiţiile discutate, domnia sa îl va semna şi îl vom trimite cât mai rapid către Washington", a spus Ponta, la postul B1 TV.

În urmă cu zece zile, premierul Victor Ponta a anunţat că a avut o nouă discuţie cu preşedintele Traian Băsescu legat de acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi că Guvernul îi va transmite documentul spre aprobare, şeful statului spunându-i că se va pronunţa el pe această temă.

La sfârşitul anului trecut, după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu va promulga bugetul pe 2014 cu majorarea accizei la carburant şi după ce transporatorii au anunţat că această creştere va fi inclusă în preţul motorinei, pe care o folosesc drept carburant, premierul Ponta a anunţat că negociază cu FMI şi Comisia Europeană amânarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorină, folosită de către transportatorii de marfă, şi aplicarea acesteia doar la benzină.

Ulterior, după o discuţie cu preşedintele Băsescu, premierul a anunţat că va amâna cu trei luni, până la 31 martie 2014, majorarea accizei şi la benzină, nu doar la motorină, iar şeful statului a precizat că în aceste condiţii poate promulga bugetul pe acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici