Băsescu: Trebuie să avem şi în mediul rural certitudinea bunăstării

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că este necesară prioritizarea folosirii fondurilor UE alocate României prin Politica Agricolă Comună (PAC) pentru a asigura hrănirea din surse proprii a populaţiei ţării, dar şi "certitudinea bunăstării în mediul rural".

206 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Trebuie să avem şi în mediul rural certitudinea bunăstării

Băsescu: Trebuie să avem şi în mediul rural certitudinea bunăstării (Imagine: Shutterstock)

"Trebuie să dăm şi bunăstarea celor care trăiesc în mediul rural. Trebuie să vină şi bunăstarea în mediul rural, certitudinea de bunăstare în mediul rural", a afirmat preşedintele la dezbaterea organizată la Palatul Cotroceni cu ocazia lansării documentului strategiei de dezvoltare a agriculturii pentru perioada 2014-2020.

Şeful statului a arătat că pentru exerciţiul 2014-2020 România are circa 19 miliarde de euro alocate prin PAC, cu 4,5 miliarde mai mult decât în 2007-2013, respectiv 12 miliarde pentru subvenţii prin plăţi directe, iar 7 miliarde pentru dezvoltare rurală, însă Guvernul român poate decide cu privire la transferul între cei doi piloni a circa 25% din această sumă.

"25% din sumele alocate la pilonul I şi II pot fi la decizia statului, pot fi utilizaţi de pe un pilon pe altul. Aşa, 25% sunt bani mulţi, discutăm de 2-3 miliarde de euro, dar este esenţial cum îi folosim", a argumentat preşedintele.

El a arătat că poate marii fermieri cum ar fi Culiţă Tărâţă sau Adrian Porumboiu doresc ca acei 25% să fie direcţionaţi spre plăţile directe, însă trebuie văzut dacă nu ar fi mai bine să fie folosiţi pentru modernizarea şi întinerirea satului românesc.

"Eu nu spun să nu fie daţi la plăţi directe, dar atenţie ce facem cu satul", a avertizat Băsescu, argumentând că numai 2% din tinerii din mediul rural ajung să facă facultate din cauza stării şcolilor din comune, însă în localităţile rurale şi ferme este nevoie de oameni bine instruiţi.

El a spus şi că 60% din populaţia rurală are peste 60 de ani.

"Deci, populaţia e îmbătrânită în mediul rural, hai să dăm o şansă unei generaţii mai tinere, care vede că la oraş s-a terminat cu cluburi, s-a terminat cu nu mai ştiu ce, s-au închis, şi îşi iau oamenii viaţa în mâini, cumpără 50 de hectare, sunt sprijiniţi de bani europeni, hai să vedem şi partea asta a viitorului agriculturii, întinerirea oamenilor care practică agricultura", a mai afirmat Băsescu.

Preşedintele Băsescu a propus partidelor semnarea în septembrie, împreună cu organizaţiile din domeniul agro-alimentar, a unui pact pentru dezvoltarea agriculturii în perioada 2014-2030, care să preia obiectivele raportului comisiei prezidenţiale de specialitate, lansat luni în dezbatere publică pentru 30 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici