BNR: Băncile au redus în octombrie dobânzile la creditele nou acordate populaţiei în euro

Băncile au redus în octombrie dobânzile la creditele nou acordate populaţiei în euro cu 0,6 puncte procentuale, la 5,89%, dar şi ratele la împrumuturile nou contractate în lei de firme, care au coborât sub 10% pentru prima dată de când sunt disponibile datele, adică din ianuarie 2007, potrivit BNR.

21 afișări
Imaginea articolului BNR: Băncile au redus în octombrie dobânzile la creditele nou acordate populaţiei în euro

BNR: Băncile au redus în octombrie dobânzile la creditele nou acordate populaţiei în euro (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Totuşi, dobânda medie la creditele în euro nou acordate populaţiei se menţine peste nivelul din iunie, în condiţiile în care rata a crescut în iulie cu 1,5 puncte, la 7,31%, nivel maxim după august 2009.

Dobânda medie la creditele în euro acordate firmelor au urcat uşor în octombrie, la 5,53% în cazul împrumuturilor noi şi la 5,7% pentru cele aflate în sold.

Per total, băncile au practicat o dobândă medie de 6,37% la creditele aflate în sold şi o rată de 5,64% pentru noile împrumuturi.

Pe de altă parte, băncile au redus în octombrie şi dobânzile la depozitele în euro ale societăţilor nefinanciare, de la 2,51% la 2,39%.

În ceea ce priveşte dobânzile la lei, băncile au redus dobânzile atât la depozite, cât şi la credite, cel mai mare declin fiind înregistrat în cazul ratei la împrumuturile nou acordate firmelor.

Dobânda medie la împrumuturile nou acordate în lei firmelor a coborât în octombrie cu 0,65 puncte procentuale faţă de septembrie, la 9,86%. Datele BNR sunt disponibile începând cu ianuarie 2007, iar rata medie la creditele noi ale firmelor nu s-a situat în această perioadă sub 10,3%.

Băncile au diminuat şi dobânzile la împrumuturile noi ale populaţiei în lei, de la 12,72% în septembrie la 12,21% în octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici