BNR nu susţine proiectul de lege privind protecţia consumatorilor la riscul valutar

BNR nu susţine proiectul de lege privind protecţia consumatorilor la riscul valutar în contractele de credit, se arată într-un răspuns al băncii naţionale semnat de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu.

809 afișări
Imaginea articolului BNR nu susţine proiectul de lege privind protecţia consumatorilor la riscul valutar

BNR nu susţine proiectul de lege privind protecţia consumatorilor la riscul valutar

Iniţiativa legislativă aparţine PSD, iar legea a trecut de Senat şi este în prezent la Camera Deputaţilor.

BNR atenţionează că legislaţia naţională a adoptat la finele anului 2016 mecanismul dedicat riscului valutar în contractele de credit prevăzut de legislaţia UE. Mecanismul are dublă valenţă, pentru că impune creditorilor practicarea unui regim de prvenire şi avertizare a solicitaţilor de credit asupra riscurilor specifice şi obligă băncile să convertească în monedă naţională creditul, la cererea clientului, oricând pe parcursul contractului, la cursul de schimb de la data solicitării.

Banca Naţională consideră că proiectul legisaltiv încalcă drepturi constituţionale şi principii fundamentale de drept şi va creşte incetitudinea legislativă în domeniul financiar - bancar.

Proiectul, iniţiat de senatorul Cătălin Zamfir, a fost avizat favorabil de Consiliul Economic şi Social şi de Consiliul Legislativ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici