Boagiu: Până la sfârşitul lui 2011 vom putea merge de la Bucureşti la Constanţa pe autostradă

Ministrul Transporturilor Anca Boagiu a declarat, pentru Gândul, că până la sfârşitul lui 2011 se va putea merge pe autostradă de la Bucureşti la Constanţa, predecesorul său Radu Berceanu dând ca termen pentru finalizarea autostrăzii vara lui 2011.

46 afișări
Imaginea articolului Boagiu: Până la sfârşitul lui 2011 vom putea merge de la Bucureşti la Constanţa pe autostradă

Boagiu: Până la sfârşitul lui 2011 vom putea merge de la Bucureşti la Constanţa pe autostradă (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Până la sfârşitul anului 2011 vom putea merge cu toţii de la Bucureşti la Constanţa pe autostradă. Nu vom mai accepta nici o întârziere şi am somat firmele să-şi facă treaba. Anul viitor în decembrie voi putea merge şi eu acasă pe autostradă", a declarat, pentru Gândul, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

Termenul îl devansează pe cel al fostului deţinător al portofoliului de la Transporturi, Radu Berceanu. El promitea că turiştii vor putea merge la mare cu automobilul, încă din vara lui 2011. În plus, la finalul mandatului, Berceanu afirma că, "în privinţa autostrăzilor, până la sfârşitul anului, indiferent cine va fi ministru, vor fi finalizaţi vreo 40 şi ceva de kilometri", relatează Gândul.

Câţi kilometri vor fi gata în 2011, actualul ministru nu poate încă spune. Pentru că nu ştie câţi bani vor fi destinaţi investiţiilor din infrastructură.

"Vom vedea la finalizarea bugetului ce sume vor fi prevăzute exact. Ce se poate spune este că, după discuţiile cu FMI, a reieşit faptul că trebuie mărite investiţiile. În acest moment, nici o companie nu are de ce să se mai plângă întrucât au fost alocate resursele necesare. Trebuie doar să-şi facă treaba. La fel şi firmele care au contracte. Nu mai acceptăm întârzieri. Dacă o firmă a câştigat un contract, trebuie să respecte termenul, iar cei care întârzie să plătească despăgubiri statului român. Despăgubirile vor veni mai întâi din garanţia de 2% depusă de firme", a precizat Boagiu.

Potrivit Gândul, pe lângă finalizarea tronsonului Cernavodă-Constanţa, Boagiu promite că va continua lucrările la centurile ocolitoare şi că va demara procedurile pentru începerea construcţiei pe o porţiune a autostrăzii ce va lega Aradul de Capitală.

"Luna aceasta lansăm licitaţia pentru 270 de kilometri de autostradă pe coridorul IV Paneuropean şi căutăm oportunităţi de finanţare pentru ruta Sibiu-Piteşti", spune ea.

În prezent, statul român finanţează deja construcţia a 313 kilometri de autostradă şi centuri la nivel de autostradă. Nici un tronson aflat în lucru nu depăşea, conform Business Magazin, un nivel de finalizare mai mare de 52%. Cele mai avansate lucrări sunt la tronsonul de autostradă de 42,5 kilometri dintre localităţile Moara Vlăsiei şi Ploieşti Valoarea contractului se ridică la 238 de milioane de euro, fără TVA, după ce a fost majorată, cu 25%, în cursul anului trecut.

În cazul autostrăzii Transilvania, care ar urma să aibă la finalizare o lungime de 415 kilometri, contractul a fost încheiat încă din decembrie 2003. În momentul de faţă sunt gata doar cei 42 de kilometri dintre localităţile Turda şi Gilău. Ritmul absorbţiei de fonduri europene alocate până în 2010, aşa cum era el consemnat de statisticile lunii octombrie, este unul infim. Doar 1,85% din fondurile comunitare destinate infrastructurii fuseseră atraşi de proiectele locale, în creştere cu 0,02% faţă de luna septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici