Boeing se confruntă cu neîncrederea companiilor, după a doua prăbuşire în mai puţin de cinci luni/ Avioanele 737 MAX 8, menţinute la sol în mai multe state | VIDEO

China, Indonezia şi numeroase alte companii aeriene globale au decis să menţină la sol avioanele 737 MAX 8, în urma celei de a doua prăbuşiri în mai puţin de cinci luni, care a implicat cel mai bine vândut avion Boeing.

3842 afișări
Imaginea articolului Boeing se confruntă cu neîncrederea companiilor, după a doua prăbuşire în mai puţin de cinci luni/ Avioanele 737 MAX 8, menţinute la sol în mai multe state | VIDEO

Boeing se confruntă cu neîncrederea companiilor, după a doua prăbuşire în mai puţin de cinci luni/ Avioanele 737 MAX 8, menţinute la sol în mai multe state | VIDEO (Imagine: Boeing)

Autorităţile aviatice chineze au anunţat, luni, companiile aeriene din ţară că vor menţine la sol toate avioanele Boeing 737 MAX 8, invocând necesitatea unui „control strict al riscurilor de siguranţă”. Autorităţile de reglementare din Indonezia au declarat că avioanele ar trebui să fie inspectate înaintea reluării zborurilor. Unele companii aeriene întreprind acţiuni similare în alte locaţii.

Toate cele 157 de persoane aflate la bordul unei aeronave 737 MAX 8, operată de Ethiopian Airlines, au murit când avionul s-a prăbuşit, la scurt timp după decolare, duminică. La sfârşitul lunii octombrie, un alt 737 MAX 8, operat de Lion Air, s-a prăbuşit în largul coastei Indoneziei. Ambele aeronave erau noi şi s-au prăbuşit la câteva minute de la decolare.

Situaţia ameninţă reputaţia Boeing în privinţa siguranţei zborurilor. Acţiunile companiei au scăzut luni cu 10% în cadrul tranzacţiilor pre-comerciale.

Boeing ia măsuri pentru minimizarea daunelor. Compania a amânat debutul noului jetliner, 777X, programat pentru această săptămână, din cauza acţiunilor de rezolvare a efectelor dezastrului de duminică.

Ethiopian Airlines a declarat luni că va menţine la sol flota sa de avioane 737 MAX ca o „măsură de siguranţă suplimentară”. Cayman Airways, principalul transportator al Insulelor Cayman, a declarat că va face acelaşi lucru până când va primi mai multe informaţii.

Circumstanţele celor două accidente rămân în curs de investigare, iar Boeing nu a prezentat vreo dovadă care ar putea sugera faptul că cele două dezastre ar putea fi legate, similitudinile putând fi o coincidenţă.

Autorităţile de reglementare din SUA şi UE. au declarat că monitorizează îndeaproape situaţia, dar nu au luat măsuri privind flotele 737 MAX.

„O investigaţie formală va trebui să se desfăşoare în cazul acestui nou accident, este important ca motivele producerii sale să nu fie speculate. Un raport final şi concludent nu a fost încă emis în cazul accientului Lion Air”, a declarat Greg Waldron, Directorul din cadrul companiei de cercetare a aviaţiei FlightGlobal, din Asia. „Acest lucru va afecta inevitabil percepţiile asupra aeronavei 737.”

Decizia autorităţilor chineze de a meţine la sol toate aeronavele din familia 737 MAX 8 este o lovitură de proporţii.

„O suspendare în China este semnificativă, deoarecea aceasta este o piaţă importantă pentru Boeing”, a spus Waldron. Companiile aeriene chineze au 97 de aeronave 737 MAX în funcţiune, mai mult de un sfert din totalul operat în întreaga lume, potrivit FlightGlobal.

FlyDubai a declarat luni că „are încredere în continuare în navigabilitatea” flotei sale de Boeing 737 MAX. Compana a declarat că monitorizează situaţia şi continuă să menţină contactul cu Boeing.

American Airlines a declarat că va „monitoriza îndeaproape investigaţia din Etiopia” şi va continua să colaboreze cu autorităţile de reglementare, inclusiv cu Administraţia Federală a Aviaţiei din Statele Unite ale Americii.

Norwegian Air a declarat că utilizează cele patru aeronave 737 în regim obişnuit.

TUI, o companie aeriană europeană cu 15 avioane de acest fel, a declarat că nu are „vreun indiciu că nu putem opera 737 MAX în mod sigur”.

În ciuda titlurilor negative, Richard Aboulafia, analist de aviaţie la Teal Group, a apreciat că este foarte puţin probabil ca efectele negative ale prăbuşirii din Etiopia să prejudicieze prea mult Boeing.

În cazul în care accidentul Ethiopian Airlines a avut aceleaşi cauze ca cel al aeronavei Lion Air, Boeing ar putea avea nevoie de o implementare rapidă a unui pachet de modificări asupra modului în care echipajele aeronavei 737 MAX 8 sunt instruite, a sugerat Aboulafia.

O echipă tehnică a Boeing va fi transportată la locul accidentului pentru a oferi asistenţă Biroului de Investigare a Accidentelor din Etiopia şi Consiliului de Securitate Naţională din SUA.

Înaintea accidentului din Etiopia, acţiunile companiei Boeing au crescut cu 31%, anul acesta. Boeing a avut cel mai bun an al său în 2018 şi a declarat că se aşteaptă ca 2019 să fie şi mai bun. Compania a înregistrat vânzări de peste 100 de miliarde de dolari pentru prima dată în istoria sa din ultimii 102 ani, datorită creşterii livrărilor de avioane comerciale şi militare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici