Borisov: Dacă nu se prelungeşte termenul de finanţare a podului Vidin-Calafat proiectul va fi oprit

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat, vineri, la Vidin, că proiectul podului de peste Dunăre, dintre Calafat şi Vidin, va fi oprit în cazul în care Comisia Europeană nu acceptă prelungirea termenului de finanţare a lucrărilor, astfel încât construcţia să poată fi încheiată până în iunie 2011.

55 afișări
Imaginea articolului Borisov: Dacă nu se prelungeşte termenul de finanţare a podului Vidin-Calafat proiectul va fi oprit

Premierul român Emil Boc (S) şi premierul bulgar Boiko Borisov (D) (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Premierul bulgar a declarat, vineri, la Vidin, unde a inspectat alături de omologul său român, Emil Boc, stadiul lucrărilor la podul de peste Dunăre, că niciuna dintre părţi nu este mulţumită de stadiul execuţiei la podul ce leagă Vidinul de Calafat.

"Niciuna dintre părţi nu este mulţumită de ceea ce am văzut. Sperăm ca într-un an de zile, pe jos sau cu maşina, să bem o cafea în România sau Bulgaria", a declarat Borisov.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care Comisia Europeană nu va răspunde favorabil solicitării comune a Bulgariei şi României de a prelungi termenul de finanţare a lucrărilor la podul de la Calafat-Vidin, Borisov a spus: "O să oprim proiectul. Eu sunt însă optimist că eforturile celor două ţări vor da rezultate la Bruxelles".

La rândul său, premierul Emil Boc a afirmat că partea română nu este vinovată de întârzierea lucrărilor de execuţie a podului, răspunzând astfel unei întrebări venite din partea jurnaliştilor bulgari.

"Dacă partea asta era gata (partea Bulgariei - n. r.), puteam spune că partea română era vinovată. Haideţi să ne uităm la ce vedem. Ăsta este cel mai bun răspuns", a afirmat premierul Emil Boc.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că România şi Bulgaria vor solicita Uniunii Europene să prelungească termenul de finanţare a lucrărilor la podul peste Dunăre de la Calafat-Vidin, astfel încât construcţia să poată fi încheiată până în iunie 2011.

Boc a vizitat, vineri, şantierul Podului de la Vidin-Calafat, împreună cu omologul său bulgar, Boiko Borisov.

"Ce am văzut aici nu îmi place, pentru că se pierd bani europeni şi anul viitor, în iunie, trebuie să avem podul gata. Cine crede că avem timp de pierdut se înşală. Din punct de vedere politic, vom face la Bruxelles tot ce este necesar pentru prelungirea finanţării", a spus Boc.

Premierul a admis totodată că statul care nu respectă termenele de finalizare a proiectelor finanţate de UE poate fi sancţionat politic de către oficialii de la Bruxelles.

Reprezentanţii Guvernului român şi cei ai Executivului bulgar au semnat, la Sofia, o declaraţie prin care solicită UE extinderea până la 31 decembrie 2011 a termenului în care cheltuielile aferente cofinanţării proiectelor derulate prin programul IPSA şi Fondul de coeziune, aprobate în perioada 2000-2006, sunt considerate eligibile.

La sfârşitul anului trecut, autorităţile de la Sofia au cerut Comisiei Europene prelungirea cu 18 luni a termenului de contractare a unei finanţări de 70 milioane euro prin programul ISPA, pentru construcţia unui al doilea pod româno-bulgar peste Dunăre, între oraşele Calafat şi Vidin. Termenul de contractare a fondurilor expiră la finele anului 2010.

Construcţia podului este întârziată cu mai mult de un an, ministrul bulgar al Transporturilor declarând, vineri, că lucrările de construcţie urmează să fie încheiate până în iunie 2010, iar podul poate fi dat în folosinţă la sfârşitul anului.

Autorităţile române şi cele bulgare au semnat acordul de construcţie a podului în martie 2000, însă implementarea efectivă a proiectului a fost amânată din cauza fondurilor insuficiente.

În prezent, singurul pod pe segmentul comun de Dunăre dintre România şi Bulgaria este cel dintre Giurgiu şi Ruse.

Dezvoltarea proiectului celui de-al doilea pod peste Dunăre va costa în total 226 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici