Bulgaria amână planurile de adoptare a euro până la rezolvarea problemelor din regiune

Bulgaria amână adoptarea euro până când uniunea monetară europeană va modifica reglementările astfel încât să fie prevenite alte crize, a declarat ministrul de Finanţe, Simeon Djankov, transmite Bloomberg.

142 afișări
Imaginea articolului Bulgaria amână planurile de adoptare a euro până la rezolvarea problemelor din regiune

Euro (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

"Aşteptăm să vedem cum vor fi rezolvate problemele din zona euro. Vrem să vedem cum evoluează situaţia înainte de a decide când să intrăm. În prezent, problema (adoptării euro - n.r.) nu este un subiect de discuţie", a spus Djankov într-un interviu la Londra.

Bulgaria ar putea decide în acest an când să relanseze eforturile de adoptare a euro, inclusiv cele privind intrarea în mecanismul european al ratelor de schimb (ERM), după ce Parlamentul a aprobat un plan de includere în Constituţie a unor limite privind cheltuielile şi deficitul bugetar, a arătat ministrul.

Randamentul obligaţiunilor în dolari ale Bulgariei cu maturitate în 2015 a scăzut luni pentru a patra şedinţă consecutiv, cu 0,01 puncte procentuale, la 3,27%, cel mai redus nivel din 11 iulie.

Randamentul obligaţiunilor denominate în euro, cu maturitate în 2013, s-a menţinut la 3,09%.

Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, a redus cheltuielile şi a îmbunătăţit colectarea impozitelor pentru a reduce deficitul bugetar, pentru care are o ţintă de 2,5% în acest an şi de 0,5% în 2014.

România are ca ţintă pentru adoptarea euro anul 2015.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat însă în iunie, pentru Financial Times, că deşi România poate îndeplini criteriile fiscale pentru intrarea în zona euro, va analiza cu atenţie dacă este potrivit să facă acest lucru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici