Bursa de Moscova scade cu 13% din cauza temerilor cu privire la Ucraina

Bursa de la Moscova a continut să înregistreze pierderi importante luni după-amiaza, investitorii fiind panicaţi din cauza consecinţelor unei posibile intervenţii militare ruse în Ucraina asupra economiei Rusiei deja şubrede.

198 afișări
Imaginea articolului Bursa de Moscova scade cu 13% din cauza temerilor cu privire la Ucraina

Bursa de Moscova scade cu 13% din cauza temerilor cu privire la Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei doi indici ai pieţei financiare moscovite, Micex şi RTS, înregistrau scăderi de 11,52% şi, respectiv, 13,11% către ora 14.30 ora României.

Titlurile băncii de stat Sberbank înregistrau, la aceeaşi oră, o pierdere de 17,12%, iar cele al gigantului Gazprom, care obţine o bună parte din profit din exporturile către Europa, de 14,41%.

Cel mai mare producător de gaze naturale din lume este totodată furnizorul Ucrainei, căreia i-a acordat o reducere de preţ de 30%, dar asupra căreia poate reveni începând de la sfârşitul lui martie.

Rubla s-a depreciat la niveluri pe care nu le-a mai atins niciodată anterior în faţa euro sau dolarului.

După ce s-a apreciat până la 51,20 ruble, moneda europeană a înregistrat o uşoară depreciere, fiind schimbată la cursul de 50,32 ruble.

Dolarul, care a depăşit luni dimineaţa pragul de 37 de ruble, era cotat la 36,55 ruble către ora 14.45 ora României.

Pieţele financiare ruseşti, vulnerabile atât din cauza politicii monetare a Statelor Unite, cât şi din cauza crizei din Ucraina, au intrat în panică, după ameninţările, în acest weekend, cu o intervenţie militară rusă în Ucraina şi cele cu sancţiuni din partea Occidentului, care riscă să afecteze relaţiile comerciale ale Rusiei cu partenerii săi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici