Bursele europene au deschis luni în scădere, la minimul ultimelor cinci luni

Bursele europene au deschis luni în scădere, la minimul ultimelor cinci luni, după ce au pierdut săptămâna trecută peste 5% din cauza temerilor privind crizele din Grecia şi Spania şi situaţia din sectorul bancar al zonei euro, transmite Reuters.

138 afișări
Imaginea articolului Bursele europene au deschis luni în scădere, la minimul ultimelor cinci luni

Bursele europene au deschis luni în scădere, la minimul ultimelor cinci luni (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a coborât cu 0,5% în debutul şedinţei de tranzacţionare şi a atins cel mai redus nivel din decembrie 2011.

Săptămâna trecută, indicele pieţelor europene a pierdut peste 5% din valoare.

Incertitudinile din pieţe sunt centrate pe capacitatea Greciei de a rămâne în zona euro şi de situaţia din sistemul bancar spaniol, care continuă să se lupte cu pierderile masive declanşate în 2008 de spargerea balonului speculativ de pe piaţa imobiliară.

Încrederea investitorilor este clătinată şi de temerile privind încetinirea creşterii economic a Chinei.

Pieţele par să ignore comunicatul transmis sâmbătă de G8 la încheierea summit-ului de la Camp David. Liderii G8 au arătat că principala prioritate economică este susţinerea creşterii şi crearea de noi locuri de muncă. În privinţa crizei din zona euro, şefii de stat sau de guvern prezenţi la summit-ul G8 au sprijinit verbal menţinerea Greciei în uniunea monetară şi au vorbit despre problemele băncilor europene.

Investitorii sunt îngrijoraţi de o posibilă ieşire a Greciei din zona euro, cu efecte devastatoare asupra sistemului bancar european şi, probabil, asupra economiei globale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici